Wapenarsenaal gevonden in Schelle
Foto: SaRe

In het Antwerpse Schelle is vorige week een enorme verzameling wapens, springtuigen en munitie aangetroffen bij een 42-jarige wapenliefhebber die over geen enkele vergunning beschikte. De politie en het gerecht zijn ‘erg bezorgd’ over de vondst.

Bij de verdachte, die als wapenliefhebber bekendstond bij de politie, werden vorige week huiszoekingen uitgevoerd in de nasleep van twee schietincidenten afgelopen juli. Een elektriciteitspaal en een schuurtje bleken toen beschadigd door een zwaar kaliber van kogels.

De man heractiveerde naar eigen zeggen zelf tientallen eerder in het buitenland geneutraliseerde oorlogswapens zoals een M53 en een kalasjnikov (AK-47) en dat baart politie en parket grote zorgen, ook al had de verdachte er schijnbaar geen andere bedoeling mee dan ze eens te testen.

Geactiveerd

Uiteindelijk trof de politie bijna 70 vuurwapens aan: 40 in het buitenland onklaar gemaakte wapens waarvoor je in ons land een vergunning nodig hebt, 20 verboden oorlogswapens en een tiental vrij verkrijgbare wapens die in België geneutraliseerd waren voor verkoop. De (niet erkende) verzamelaar was er bovendien in geslaagd een pak wapens weer ‘actief’ te maken door bijvoorbeeld onderdelen te vervangen.

‘Ook enkele in België door een proefbank geneutraliseerde wapens lijken weer geactiveerd te zijn, maar het zijn vooral de uit het buitenland afkomstige oorlogswapens die ons grote zorgen baren’, zegt parketwoordvoerster Stéphanie Chomé. ‘Momenteel wijst niets erop dat de verdachte meer is dan een liefhebber, dus ook geen handelaar. Maar als hij dit kan, dan kan iemand met slechte bedoelingen dat ook.’

De politie benadrukt bovendien dat de springtuigen en munitie sowieso al voor een gevaarlijke situatie zorgden, bijvoorbeeld in geval van een brand.

Aangehouden

De verdachte werd voor inbreuken op de wapenwetgeving aangehouden door de onderzoeksrechter en de raadkamer heeft die beslissing ook al bevestigd. Indien de zaak voor de rechtbank komt, riskeert hij tot vijf jaar cel.