Lena Dunham heeft het gehad met Twitter
Lena Dunham. Foto: Charles Sykes/Invision/AP

‘Girls’-schrijfster en -actrice Lena Dunham stopt met posten op Twitter. Aanleiding is de kwetsende kritiek die ze er vorige week op een foto kreeg. Wel wil ze de band met het medium niet helemaal doorknippen.

‘Ik waardeer het echt dat veel mensen me volgen, dus wil ik de band niet volledig doorknippen. Maar het was echt geen veilige plaats voor mij’, zegt Dunham in een postcast.

Dunham werd vorige week bedolven onder de online kritiek nadat ze op Instagram een foto van zichzelf had gepost in een sport-bh en een boxershort. ‘Ik droeg een boxershort voor mannen en dat resulteerde in een krankzinnig, afschuwelijk debat over het lichaam van de vrouw. Mijn Instagram-account werd die middag zowat een hub voor vrouwenhaters’, vertelde Dunham in de postcast Re/code Decode . Ze kreeg van zogenoemde 'body shamers' onder meer heel wat haatboodschappen over haar gewicht te slikken.

Doodgestenigd

‘Zelfs al denk je van: ‘Oh, ik kan tien boodschappen lezen waarin staat dat ik beter doodgestenigd zou worden, en er dan mee lachen en ze naast me neer leggen’, dat is verbaal misbruik. Dat zijn woorden die nooit tegen iemand gezegd zouden mogen worden.’

Zelfs wie sterk in zijn schoenen staat, kan maar moeilijk afstand nemen van dit verbaal geweld, zegt de actrice nog. Dergelijke gemene commentaren nestelen zich ‘als kankerachtige gezwellen in je lichaam’.

Dus heeft Dunham het gehad met Twitter. Tweeten zal ze wel nog blijven doen, maar dan via iemand anders die haar account beheert. Voorlopig blijft ze zelf wel nog actief op Instagram, omdat het volgens haar ‘een positievere gemeenschap’ is.