Ryanair ontkent dat het vluchtelingen zonder EU-visum gaat vervoeren
Foto: rr

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair ontkent dat het vluchtelingen naar landen van de Europese Unie gaat vliegen zonder te controleren of ze een geldig visum hebben. 'Compleet uit de lucht gegrepen', klinkt het.

Woensdag dook er een persbericht op met de mededeling dat Rynair vanaf 12 oktober zou stoppen met het controleren van visa op vluchten vanuit het Griekse Kos, het Slovaakse Bratislava, het Hongaarse Boedapest en het Montenegrijnse Podgorica. Dat zou betekenen dat de maatschappij een EU-richtlijn, die vliegtuigmaatschappijen verbiedt om passagiers naar een land brengen zonder geldig visum overtreedt.

Het bericht werd door verschillende persagentschappen te goeder trouw verspreid, maar Ryanair kwam echter al snel op de proppen met een rechtzetting: 'Dit bericht kwam niet van ons', klonk het. 'De commentaren die toegeschreven werden aan Kenny Jacobs, hoofd marketing, zijn vals.' 

Gevraagd naar een reactie reageerde een 'Ryanfair'-campagnemaker dat migranten verdrinken omdat ze niet mogen vliegen. Heel even dachten mensen dat het anders was. Zijn e-mail was ondertekend met Luther Blissett, een pseudoniem dat vaker gebruikt wordt door activisten. Wie precies achter de valse Ryanair-website zit, is niet duidelijk.

Waarom nemen vluchtelingen het vliegtuig niet?

Een tijd geleden legde de Zweedse professor Hans Rosling in een videoboodschap in simpele bewoordingen uit waarom vluchtelingen niet gewoon het vliegtuig nemen om Europa te bereiken. Ze betalen immers vaak veel geld aan mensensmokkelaars om hun leven te wagen in gammele bootjes, geld dat ze even goed aan een ticket voor een veilig vliegtuig zouden kunnen spenderen. In de video van de Gapminder Foundation - een organisatie die streeft naar duurzame ontwikkeling - verduidelijkt Rosling dat de maatschappijen door EU-richtlijn 2001/51/EC als het ware gedwongen worden om vluchtelingen te weigeren, omdat ze anders aansprakelijk zijn voor eventuele repatriëringskosten.