Bijna 1,2 miljoen voertuigen met sjoemelsoftware in Verenigd Koninkrijk
Foto: afp

In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 1,1 miljoen dieselwagens van de groep Volkswagen uitgerust met de sjoemelsoftware waarmee de uitstootgegevens gemanipuleerd konden worden.

Concreet gaat het om 508.276 auto’s van het merk Volkswagen, 393.450 Audi’s, 131.569 Skoda’s, 76.773 Seats en 79.838 Volkswagen-bestelwagens. Daarmee zou het Verenigd Koninkrijk mogelijk een van de zwaarst getroffen landen zijn.

Volkswagen liet al weten dat de betrokkenen binnen enkele dagen te horen zullen krijgen of ze hun wagen moeten laten aanpassen.

‘Stap voor stap zullen klanten gecontacteerd worden, met details over een proces om hun voertuigen te laten corrigeren in de nabije toekomst’, aldus het bedrijf. ‘In afwachting daarvan zijn alle voertuigen technisch veilig en geschikt om te rijden’, verzekerde het nog. ‘De Britse Volkswagengroep is toegewijd om de komende weken zijn klanten te steunen, alsook zijn verkopers.’

In totaal zouden elf miljoen wagens een motor hebben die voorzien is van software die de emissiewaarden manipuleert. Het gaat om het type motor EA 189