De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdagochtend in de Russische Senaat unaniem toestemming gekregen voor een militaire operatie in het buitenland. Rusland voegt meteen de daad bij het woord, aldus het Russische ministerie van Defensie. De VS betwijfelt dat de Russen terreurgroep IS hebben aangevallen. Rusland en de VS zullen ‘zo spoedig mogelijk’ militair overleg plegen over de situatie in Syrië, liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noteren na een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Amper vier uur nadat de Russische Senaat het uitvoeren van luchtaanvallen in het buitenland goedkeurde, werden bombardementen vlak bij Homs gesignaleerd door de Amerikaanse autoriteiten. Omstreeks 15 uur bevestigde het Russische ministerie van Defensie de aanvallen. Tijdens de luchtaanvallen werden volgens AFP minstens vijf Syrische gebieden getroffen vlakbij volgende steden of dorpen: Talbiseh, Rastan, Kafr Zita, Hamah en Ghmam. 

'IS niet geraakt'

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat zijn luchtmacht woensdag twintig vluchten over Syrië heeft uitgevoerd, waarbij acht IS-doelwitten onder vuur zijn genomen. Het gaat om een commandocentrum en andere IS-stellingen in een bergachtig gebied, klinkt het. 

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten bevestigt dat bij hevige bombardementen minstens 36 doden zijn gevallen en dat het dodental nog kan oplopen. Tientallen anderen raakten gewond, aldus de organisatie. Het is voorlopig niet duidelijk of er jihadi's of rebellen gedood werden tijdens de aanval, maar de Syrische staatstelevisie bericht dat de coördinaten van de bombardementen zorgvuldig werden uitkozen. Op de getroffen locaties zouden zich 'broeinesten van terroristen' bevinden.

De Russen hebben beelden vrijgegeven van hun acties:

 

Wie Rusland juist onder vuur heeft genomen is onduidelijk. De VS en Frankrijk betwijfelen dat IS werd geviseerd. 'Het lijkt erop dat de luchtaanvallen plaatsvonden waar geen IS-troepen zijn', verklaarde de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter. Volgens hem zal de Russische aanpak falen. 'Zulke acties zullen de burgeroorlog in Syrië onvermijdelijk doen opflakkeren.'

'Het Russische leger heeft toegeslagen in Syrië en heeft vreemd genoeg IS niet geraakt', zegt ook de Franse defensieminister Jean-Yves Le Drian. Volgens een diplomatieke bron zijn oppositiegroepen het doelwit. 'Dat bevestigt dat ze meer het regime van Assad steunen dan de strijd tegen IS.'

Afgesproken

Een bron bij de Amerikaanse autoriteiten heeft aan BBC verteld dat de Russische luchtaanvallen vooraf met de VS zijn besproken: 'Een Russisch afgevaardigde in Bagdad heeft het Amerikaanse ambassadepersoneel woensdagochtend ingelicht dat Russische gevechtsvliegtuigen IS zou beginnen bombarderen. Amerikaanse vliegtuigen kunnen zo het Syrisch luchtruim vermijden tijdens zulke aanvallen.'

'We zijn het eens over de noodzaak om - zo spoedig mogelijk, misschien zelfs al morgen - een discussie op militair niveau' te organiseren, zo liet de Amerikaanse Buitenlandminister Kerry weten. Op die manier moet worden voorkomen dat er zich incidenten zullen voordoen tussen de beide luchtmachten.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem benadrukt dat landen die IS en andere extremistische groepen in Syrië bestrijden moeten samenwerken met het Syrische regime.

Voorbereid en ongeduldig

Moskou heeft zijn diplomatieke en militaire engagement in Syrië de voorbije weken zorgvuldig uitgebreid. Het land benadrukt dat het zenden van grondtroepen is uitgesloten, maar wil wel 'onmiddellijk ingrijpen'.

Tijdens een interview op de Russische televisie bleek ook hoe ongeduldig Evgeni Stanovski, die aan het hoofd staat van het Russische politieke centrum voor het Midden-Oosten, woensdagochtend was. 'Ik wacht niet tot het Westen wakker wordt en ik ben ook niet geïnteresseerd in hun reacties. Er zal geschreeuwd worden, hysterisch gedaan worden en dan pas zal er aan politiek kunnen worden gedaan. Begrip is iets waar ik al lang niet meer op hoop, maar je weet nooit.'