Essers niet enige bedrijf waarvoor natuur moet wijken
Links: in Ranst moet langs het Albert­kanaal natuur wijken voor een industriegebied. Rechts: op de Wijngaardberg in Wezemaal zou 70 ha natuurgebied opgeofferd worden voor fruitteelt. Foto: Katrijn Van Giel

De veelbesproken zaak-Essers is geen alleenstaand geval. Ook elders in Vlaanderen moet natuur plaatsmaken voor industrie, infrastructuur of landbouw, waarschuwt Groen.

Het plan van het Limburgse transportbedrijf Essers om zijn vestiging in Genk uit te breiden, veroorzaakt al weken beroering. Dat er voor die plannen een perceel natuur van 12 hectare moet wijken, doet de natuurbeschermers steigeren. Zij kregen daarbij de steun van Wouter Deprez.

De zaak-Essers blijkt nu geen alleenstaand geval te zijn. Hermes Sanctorum, Vlaams volksvertegenwoordiger voor Groen, stelde een lijstje samen van dossiers waarbij natuur wordt opgeofferd voor andere doeleinden. Het gaat om dossiers waarbij de Vlaamse regering finaal de zegen moet geven voor de herbestemming.

‘In deze dossiers wegen de economische belangen kennelijk zwaarder door. De natuur delft het onderspit’, stelt Sanctorum vast.

Wat hem stoort, is dat het vaak gaat om natuur die behoort tot het Natura 2000-netwerk, die Europese bescherming geniet. ‘Het Vlaamse beleid concentreert zich – lees het regeerakkoord – op de Europees beschermde natuur. Maar uitgerekend die blijkt in deze dossiers onder druk te staan.’

‘Er worden hier en daar kleine stukjes natuur weggesneden’, aldus de Groen-politicus. ‘Tegelijk komt er geen natuur bij. Netto gaan we erop achteruit.’

Hij haalt cijfers aan waaruit blijkt dat de overheid steeds minder natuur aankoopt: in 2010 nog 1.460 hectare, in 2014 slechts 1.225. De budgetten blijven ook krimpen.