Franse ambtenaar veroordeeld omdat ze twee vrouwen weigerde te trouwen
Foto: Photo News

In Marseille is een verkozen ambtenaar van de openbare stand veroordeeld omdat ze - wegens haar eigen religieuze overtuiging - weigerde twee vrouwen te huwen.

Sabrina Hout, die in 2014 voor het eerst verkozen werd, stond terecht omdat ze het huwelijk tussen twee vrouwen probeerde te verhinderen. Op de dag van het huwelijk liet ze zich op het allerlaatste moment vervangen door een collega voor de plechtigheid. Die collega had echter niet de bevoegdheid om het huwelijk te voltrekken, waardoor dat huwelijk uiteindelijk nietig bleek.

Hout ontkende zelf dat ze homofobe motieven had of dat haar eigen geloof - ze is moslim - een rol speelde. ‘Ik had nog niet beslist, het was iets nieuws voor mij’, zei ze zelf. ‘Ik moest erover nadenken.’

Getuigen lieten wel optekenen dat ze onder druk stond van haar familie. ‘Als je dit doet ga je naar de hel’, zouden haar broers gezegd hebben.

De rechtbank had er weinig oren naar en veroordeelde Hout tot 5 maanden met opschorting van straf en een boete.

De zaak roept herinneringen op aan die van Kim Davis in de Verenigde Staten . Davis, staatsambtenaar uit Kentucky, werd eveneens veroordeeld omdat ze geweigerd had een homohuwelijk in te schrijven omwille van haar geloofsovertuiging.