Jamaica wil vergoeding van Britten voor slavernij
Foto: © De Agostini Picture L

In de aanloop naar het bezoek van de Engelse premier David Cameron klinkt in Jamaica een hernieuwde oproep aan de Britten om een vergoeding te betalen voor hun aandeel in de slavernij.

Sir Hilary Beckles, de voorzitter van een werkgroep uit de Caraïben die ijvert voor schadevergoedingen van Europa voor de slavernij, bond de kat de bel aan. In een open brief in de Jamaica Observer pleit hij er in eerste instantie voor dat de Britten hun aandeel in de slavernij zouden erkennen. En er moeten onmiddellijk gesprekken opgestart worden om de geschiedenis te bespreken.

Camerons voorouders

Beckles aarzelt daarbij niet om premier Cameron persoonlijk aan te spreken. Die is immers de nakomeling van een familie die haar voordeel deed met de slavernij. ‘De welvaart die uw familie hier haalde en die u erfde binden ons nog altijd’, klinkt het.

Geen ijdele beschuldiging, want een paar jaar geleden wisten onderzoekers al uit te vissen dat Cameron familiebanden heeft met ene sir James Duff . Die kreeg op het einde van de 18de eeuw een compensatie van zo’n 4.000 pond van de Britse overheid omdat hij door de afschaffing van de slavernij meer dan 200 slaven kwijtspeelde op zijn suikerplantage in Jamaica. Omgerekend zou dat bedrag nu neerkomen op zo’n 3 miljoen pond. Ook de voorouders van Camerons vrouw Samantha zouden banden hebben met eigenaars van slaven. Een daarvan kreeg 4.000 pond schadevergoeding voor 164 slaven op Sint Lucia.

‘Monumentale puinhoop’

Kortom, Engeland moet zijn rol spelen in het opruimen van ‘monumentale puinhoop’ die het Empire achterliet. Jamaica staat niet alleen: er zijn tal van gebieden die willen dat vroegere koloniale mogendheden zoals Frankrijk, Nederland en het Groot-Brittannië over de brug komen om vergoedingen uit te betalen en zo komaf te maken met de nadelige gevolgen van de slavernij die nu nog altijd spelen.

‘Focussen op de toekomst’

De Britse regering lijkt daar echter niet zomaar op in te gaan. Ze liet al weten dat het betalen van vergoedingen ‘niet de juiste aanpak’ is. ‘De premier wil focussen op de toekomst. Dit gaat over zaken die zich eeuwen geleden afspeelden, onder een ander bewind, toen hij nog niet eens geboren was’, klinkt het in Downing Street.

Cameron bezoekt deze week Jamaica en Grenada en wil de relaties met de eilanden weer nieuw leven inblazen, onder meer omdat gevreesd wordt dat China en Venezuela de banden met de eilanden nauwer willen aanhalen.