Vanthemsche stopt als voorzitter Boerenbond
Piet Vanthemsche Foto: belga

Ondervoorzitter Sonja De Becker vervangt Piet Vanthemsche vanaf 1 december als voorzitter van de Boerenbond. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. 'Vanthemsche is vooral belangrijk geweest als de bedenker van het ketenoverleg waarbij ook de voedingsindustrie en de retail betrokken werden', zegt Inge Ghijs, correspondent landbouw bij De Standaard.

Piet Vanthemsche was sinds maart 2008 bezig als voorzitter van de Boerenbond. Gisteren maakte hij aan het hoofdbestuur bekend dat hij wenste af te treden. Vanthemsche wil volgens de organisatie ‘een nieuwe wending geven aan zijn beroepsloopbaan’. Vanthemsche is wel nog lid van de raad van bestuur bij het EFSA, het Europese Voedselagentschap.

Piet Vanthemsche is de architect van het ketenoverleg: een overlegorgaan waar de landbouworganisaties, voedingsindustrie en de retail elkaar ontmoeten, problemen bespreken en naar oplossingen zoeken.

Vanthemsche noemde zichzelf ook een 'believer' van dat ketenoverleg. Het is dankzij hem dat eind augustus de afspraken gemaakt zijn om de melkveehouders drie cent meer per liter melk te geven dan de marktprijs. Ook varkensboeren kregen daarbij extra betaald voor hun varkensvlees.

Omwille van zijn politiek gewicht en persoonlijkheid en zijn ervaring heeft Vanthemsche de retailsector over de brug getrokken.

België is het enige land waar het tot een dergelijk akkoord is gekomen.
Inge Ghijs
Correspondent Landbouw

'De organisatie is er klaar voor, de opvolging werd goed voorbereid', stelt de Boerenbond in een persbericht. Sonja De Becker zal daarvoor zorgen. 'Zij heeft doorheen haar loopbaan een uitstekende kennis en ervaring opgebouwd van de verschillende facetten van de Vlaamse land- en tuinbouw en van de werking van de organisatie.'

De Becker, sinds 2013 ondervoorzitter, startte haar carrière bij de Boerenbond in 1990 als juridisch adviseur. In 2001 werd ze benoemd tot algemeen secretaris.