Nieuwe ceo: ‘Ongelofelijk wangedrag bij VW’
Matthias Müller. Foto: AFP

Volkswagen staat, voor de grootste test in zijn geschiedenis. Dat heeft nieuwbakken ceo Matthias Müller gezegd over de aanpak van het dieselgate-schandaal. Müller veroordeelde het gesjoemel en beloofde een grondig, onafhankelijk onderzoek.

Volkswagen zou in 11 miljoen wagens de software ingebouwd hebben waarmee de emissiewaarden van de voertuigen gemanipuleerd kon worden. Volgens Müller (62) die overkomt van Porsche, zou die software slechts in een deel van de auto’s ook effectief geactiveerd zijn. ‘We verwachten dat het aantal voertuigen waarmee daadwerkelijk gesjoemeld is uiteindelijk kleiner zal zijn.’ Men zal de betrokken klanten de volgende dagen vragen hun auto ter controle binnen te brengen.

Müller veroordeelde alle misleiding en manipulatie en sprak over ‘ongelooflijk wangedrag bij Volkswagen’. Het bedrijf staat volgens de ceo nu voor een ‘moeilijke weg’, waarbij het bedrijf slechts vooruitgang zal boeken en ook de nodige tegenslagen te verwerken zal krijgen. ‘Volkswagen staat voor grootste test uit zijn bedrijfsgeschiedenis.’

‘Het gaat er nu om dat verloren vertrouwen terug te winnen’, aldus Müller. ‘Daarvoor is een compromisloze en consequente opheldering nodig.’ Het Amerikaanse bedrijf Jones Day zal alvast een onafhankelijk onderzoek gaan voeren. De topman besloot dat Volkswagen uit zijn fouten moet leren, en verwees daarbij naar een nieuwe bedrijfscultuur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in