Nederlands museum plaatst collectebus voor schilderij Magritte

Het Nederlandse museum Boijmans Van Beuningen heeft sinds kort een collectebus aan de ingang staan. Met de hulp van bezoekers hoopt het museum de laatste 120.000 euro bij elkaar te krijgen om een schilderij van de Belgische schilder René Magritte aan te kopen. Dat schrijft NRC vandaag.

Boijmans Van Beuningen in Rotterdam kocht het schilderij Le miroir vivant uit 1928 voor naar schatting 3 miljoen euro. Het museum heeft een jaarlijkse aankoopbudget van slechts 50.000 euro, maar met de steun van zeven verschillende fondsen kan het het schilderij toch aankopen. Boijmans Van Beuningen kreeg van de Belgische verkopers bovendien nog tot eind dit jaar de tijd om het bedrag bij elkaar te krijgen.

Ook de bezoekers van het museum mogen hun steentje bijdragen, want met een collectebus hoopt directeur Sjarel Ex het bedrag uiteindelijk bij elkaar te krijgen. En zelfs als het met de collectebus niet lukt om aan de laatste 120.000 euro te geraken, is het schilderij al zo goed als zeker van het museum in Rotterdam, want de Vereniging Rembrandt is in dat geval bereid het laatste bedrag bij te passen.

Le miroir vivant is een van de veertig ‘woordbeeldschilderijen’ uit het begin van de carrière van Magritte. Het museum heeft al vier schilderijen en één sculptuur van de Belgische kunstenaar, volgens directeur Ex zal dit werk een ‘prachtige toevoeging aan de collectie surrealistische kunst’ van het museum Boijmans Van Beuningen zijn.

Vanaf 10 oktober volgt een tentoonstelling in het museum om het werk welkom te heten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig