Duizenden mensen hebben in Mexico een jaar na de ontvoering van en vermoedelijke moord op 43 studenten opnieuw geëist dat hun verdwijning wordt opgehelderd. De ouders van de vermiste jongeren en vele andere demonstranten protesteerden zaterdag in Mexico-Stad omdat er geen onderzoeksresultaten zijn. "De strijd gaat voort", scandeerden ze.

De stoet vertrok voor het presidentieel paleis Los Pinos en trok naar het centraal gelegen Zócalo-plein. De studenten worden officieel vermist. President Enrique Peña Nieto had eerder beloofd dat het onderzoek voortgezet wordt. Zijn regering is gebonden aan de waarheid en gerechtigheid, schreef hij op Twitter. De familieleden wijzen de officiële versie van de feiten van de hand en eisen bijkomend onderzoek.

Op 26 september 2014 hadden politieagenten de 43 jonge mensen in de stad Iguala in de zuidwestelijke deelstaat Guerrero ontvoerd en overgedragen aan de criminele organisatie Guerreros Unidos. De officiële versie luidt nog steeds dat bendeleden de studenten hebben vermoord en hun lijken verbrand.

Onlangs had een onafhankelijke expertengroep zijn twijfels over die versie geuit. Ze acht het onder andere onmogelijk dat zoveel lijken in korte tijd verbrand konden worden. Vrijdag hadden ook Mexicaanse overheden de zaak opnieuw ingeschaald. De studenten blijven daarom als vermist gelden, zei de magistraat voor mensenrechten, Eber Betanzos.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig