Joachim Lafosse bekroond als beste regisseur in San Sebastian
Regisseur Joachim Lafosse en actrice Louise Bourgoin Foto: Photo News

De Belgische regisseur Joachim Lafosse heeft voor zijn film Les chevaliers blancs op de slotavond van het filmfestival van San Sebastian de Gouden Schelp gewonnen voor Beste Regie. Dat heeft Wallonie Bruxelles Images zaterdag gemeld. De film werd in San Sebastian voorgesteld in Europese première.

Les chevaliers blancs is het verhaal van Jacques Arnault, voorzitter van de niet-gouvernementele organisatie Sud Secours. Hij wil 300 weeskinderen uit het door oorlog verscheurde Tsjaad naar Frankrijk brengen. Maar de operatie loopt niet van een leien dakje. Het scenario is gebaseerd op de (rechts)zaak van de Franse organisatie Arche de Zoé die een honderdtal kinderen uit Tsjaad haalde in 2007.

Het scenario, geschreven door Joachim Lafosse, Thomas Van Zuylen en Bulle Decarpentries, ‘tast de grenzen en de complexiteit van humanitaire interventie in Afrika af’, klinkt het.

De Gouden Schelp voor de beste film ging naar Sparrows van de IJslander Runar Runarsson. De film gaat over een zestienjarige jongen die na een verblijf bij zijn moeder in Reykjavik, teruggaat naar de westelijke fjorden om bij zijn vader te leven. In de desolate natuur maakt hij ook kennis met het harde leven van volwassen worden.

 

 De speciale prijs van de jury naar "Evolution", een Frans-Belgisch-Spaanse productie geregisseerd door de Française Lucile Hadzihalilovic. Deze film werd ook bekroond voor beste cinematografie. Het is de Belg Manuel Dacosse die hiervoor verantwoordelijk was.

San Sebastian behoort tot het rijtje grote internationale Europese filmfestivals, samen met Berlijn, Venetië en Cannes. De jury staat onder voorzitterschap van de Deense regisseuse en actrice Paprika Steen.

Het competitieluik telde dit jaar 17 films, vooral Spaanse of Zuid-Amerikaanse films, maar ook Frankrijk (21 Nuits avec Pattie), Groot-Brittannië (Sunset Song en High-Rise) en Japan (The boy and the beast) waren van de partij. Hollywood was vertegenwoordigd met Freeheld, een drama van Peter Sollett met Julianne Moore als een aan kanker lijdende politieagente. Voorts liepen in competitie ook Sparrows van de IJslander Runar Runarsson en Moira van de Georgiër Levan Toetberidze.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig