Prinses Astrid beëindigt mandaat als speciaal VN-gezante tegen malaria
Prinses Astrid Foto: Photo News

Eind dit jaar beëindigt prinses Astrid haar mandaat als speciale gezante van Roll Back Malaria. Dat heeft de persverantwoordelijke van het publiek-private partnerschap gemeld. De Belgische prinses wijdde zich al sinds 2007 aan de strijd tegen de dodelijke infectieziekte.

Het einde van het mandaat van prinses Astrid valt samen met het verstrijken van de Millenniumdoelstellingen die de Verenigde Naties vijftien jaar geleden lanceerden. Eén van die doelstellingen omvatte het terugdringen van malaria. Het publiek-private partnerschap Roll Back Malaria moest daarvoor een kader bieden.

Als speciaal gezante bezocht prinses Astrid de voorbije acht jaar regeringsvertegenwoordigers, onderzoekscentra en ziekenhuizen over de hele wereld. Ze nam ook deel aan initiatieven om de aandacht voor malaria te verhogen, geld in te zamelen en politieke actie aan te moedigen. Drie jaar geleden ontving de prinses van secretaris-generaal Ban Ki-moon een onderscheiding voor haar werk.

Sinds 2000 is het aantal dodelijke slachtoffers met 58 procent gedaald. Hoewel malaria vermeden en behandeld kan worden, sterven jaarlijks toch nog bijna een half miljoen mensen aan de ziekte. Het merendeel van de slachtoffers zijn Afrikaanse kinderen jonger dan vijf jaar.