Twee Belgen op shortlist ECI Literatuurprijs
Mark Schaevers en Annlies Verbeke Foto: Jimmy Kets en Lisa Van Damme

De Belgische schrijvers Annelies Verbeke en Mark Schaevers zijn genomineerd voor de ECI Literatuurprijs, de vroegere AKO Literatuurprijs. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt in het Nederlandse televisieprogramma ‘Nieuwsuur’. Ze delen de shortlist met vier Nederlanders.

Schaevers werd genomineerd met het boek Orgelman, waarvoor hij eerder dit jaar ook al de Gouden Boekenuil won. Verbeke is genomineerd met haar roman Dertig Dagen.

Er staan in totaal zes auteurs op de shortlist van de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. Dat maakte juryvoorzitter André van Es vrijdagavond bekend. De vier andere genomineerden zijn Jeroen Brouwers (Het hout), Stephan Enter (Compassie), P. F. Thomése (De onderwaterzwemmer) en Inge Schilperoord (Muidhond). Zowel Brouwers en Thomése maken kans om de prijs voor een tweede keer te winnen.

De winnaar van de prijs zal op 12 november worden bekendgemaakt door de jury, die bestaat uit Andrée van Es, Wim Brands, Karl van den Broeck, Sofie Gielis, Danielle Serdijn en Joost de Vries. Die bekendmaking zal eveneens gebeuren in een uitzending van ‘Nieuwsuur’.

De ECI Literatuurprijs, goed voor een bedrag van 50.000 euro, is een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandstalige literatuur. Onder de eerdere winnaars zijn J. Bernlef, Connie Palmen, A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg, Jeroen Brouwers en Jan Siebelink. Vorig jaar won Stefan Hertmans met Oorlog en terpentijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig