Nieuwe fiscale regeling moet AB Inbev hier houden
Foto: reuters
De Belgische regering verlaagt fors de roerende voorheffing die de buitenlandse aandeelhouders van AB InBev zullen moeten betalen. Ze hoopt zo de hoofdzetel van de brouwer in ons land te houden.

‘Hoewel een eventuele verhuizing van AB InBev slechts tot de geruchtenmolen behoort, stelt deze maatregel onze concurrentiepositie tegenover andere landen scherp’, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). ‘Dat is waar deze regering voor staat in deze uitdagende economische tijden: groot en klein, nieuwe en gevestigde waarden ondersteunen om jobs en groei te creëren.’

Toen vorige week werd bekendgemaakt dat ’s werelds grootste brouwer aast op zijn Zuid-Afrikaanse rivaal SABMiller, rezen meteen vragen over het voortbestaan van België als hoofdzetel van de nieuwe brouwerijreus. De grootste aandeelhouders van SABMiller, waaronder sigarettenproducent Altria, zijn bereid om voor de overname gedeeltelijk in AB InBev-aandelen betaald te worden.

Maar ze willen dan wel dat de hoofdzetel in Londen gevestigd wordt. Om zich heel aantrekkelijk te maken als investeringsland heeft de Britse regering een tijd geleden besloten dat ze geen belasting (roerende voorheffing) inhoudt op dividenden die een Britse onderneming uitbetaalt aan Amerikaanse aandeelhouders. Dat staat in het dubbelbelastingverdrag dat Groot-Britannië met de VS heeft gesloten.

Die aandeelhouders zagen de bui al hangen. Als de dividenden uitbetaald zouden worden vanuit de Belgische hoofdzetel, zou België meteen een roerende voorheffing van 15 procent inhouden. Dat bepaalt ons belastingverdrag met de Verenigde Staten.

Discriminerend

Maar de regering-Michel probeert nu te anticiperen op de verhuisplannen van de grote aandeelhouders van SAB Miller door een regeling uit te werken waardoor ook ons land amper roerende voorheffing inhoudt op dividenden die naar het buitenland vloeien. België zal zich daarvoor conformeren aan een arrest van het Europees Hof van Justitie.

Dat betekent dat een Europese vennootschap niet méér roerende voorheffing zal betalen dan een Belgische. Maar de regering gaat nog verder. ‘We gaan de verlaagde roerende voorheffing ook toepassen voor niet-Europese vennootschappen waarmee ons land een belastingverdrag heeft met uitwisseling van inlichtingen’, zegt Van Overtveldt. Dat betekent dat op dividenden betaald aan Britse of Amerikaanse vennootschappen die voor meer dan 2,5 miljoen euro in de nieuwe brouwerijreus aanhouden, slechts 1,69 procent roerende voorheffing zal gelden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig