Blackberry gaat overstag voor Android
Blackberry gebruikt tot dusver enkel het eigen besturingssysteem Foto: REUTERS

De Canadese smartphonebouwer BlackBerry gaat dit jaar nog een smartphone op de markt brengen die draait op Googles Android en dus niet het eigen besturingssysteem. Het keerpunt komt er op het moment dat het bedrijf de omzet drastisch ziet dalen.

Het toestel krijgt wel de gekende beveiligingssoftware mee. Die beveiliging is het handelsmerk van de fabrikant die de voorbije jaren door iPhone/iOS van Apple en Android uit de markt geplaatst werd. Ook de naam verwijst naar dat sterke punt: de ‘priv’, afkorting voor privacy.

Topman John Chen wil BlackBerry omvormen van een krimpende smarthoneproducent naar een leidende producent van beveiligingssoftware voor bedrijven. Toch blijft het bedrijf ook inzetten op smartphones, met nieuwe toestellen.

Verlies

De aankondiging van de Android-telefoon gebeurde met de publicatie van de cijfers voor het tweede kwartaal. Het bedrijf uit het Canadese Waterloo boekte een groter dan verwacht verlies.

Het verlies exclusief bijzondere inkomsten kwam uit op 13 dollarcent per aandeel, waar analisten maar van 9 cent verlies uitgingen. Netto is er wel 51 miljoen euro winst na 207 miljoen verlies een jaar eerder. Het is de tweede kwartaalnettowinst op rij.

De omzet uit toestellen daalde op een jaar tijd 52 procent tot 201 miljoen dollar. De algemene omzet, inclusief bijvoorbeeld de stijgende software-inkomsten, ging 47 procent lager tot 490 miljoen dollar. Chen beloofde in maart dat de omzet niet onder 500 miljoen dollar zou gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in