KU Leuven op één na meest innovatieve universiteit van Europa
Rector Rik Torfs (centraal) loopt de universiteitsgebouwen in Leuven uit voor de jaarlijkse processie. Foto: BELGA

De universiteit van Leuven behoort tot de meest innovatieve ter wereld. Dat moet alvast blijken uit een ranglijst van persagentschap Reuters, waarin de universiteit op een zestiende plaats staat. Binnen Europa moet de KUL enkel het Imperial College in Londen voor zich dulden.

Omdat innovatie moeilijk te meten valt, gebruikte Reuters voor de ranglijst enkele vaste variabelen: het aantal patentaanvragen die door de instelling werden ingediend tussen 2008 en 2013, hoeveel van die aanvragen goedgekeurd werden en welke commerciële invloed het onderzoek van de universiteiten heeft gehad.

De KUL diende 299 patenten in, waarvan er 39,8 procent werd goedgekeurd. Voor commerciële impact krijgt de instelling een score van 49 toebedeeld. Daarmee scoren de Leuvenaars beter dan de universiteit van Gent, de enige andere Belgische instelling in de top 100 op een 65ste plaats. Daar werd 38,1 procent van de 218 patentaanvragen goedgekeurd en een score van 44,9 behaald.

Opvallend in de ranglijst is verder dat de top 10 bijna uitsluitend uit Amerikaanse universiteiten bestaat, met Stanford op de eerste plaats en Harvard en MIT op plekken twee en drie. Enkel de tiende plaats wordt ingenomen door het Zuid-Koreaanse Advanced Institute of Science & Technology (KAIST).

De top vijf van meest innovatieve universiteiten in Europa wordt vervolledigd door de Britse universiteit van Cambridge en twee Zwitserse instellingen: de Ecole Polytechnique Federale in Lausanne en het technologisch instituut ETH in Zürich.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig