Correspondent Peter Vantyghem is een man die eerder een gat in de dag gaapt dan slaapt. De afgelopen decennia hebben zijn slaaphygiëne namelijk danig aangetast. In zijn column 'Zelden vaak' vertelt hij over de vragen die hem 's nachts wakker houden. Over de nachten waarop wachten op het zandmannetje eerder 'Wachten op Godot' was. Herkenbaar? Deel dan ook uw ervaringen via de reageer-knop.

Mijn vader was een goeie slaper. Hij ging graag vroeg onder zeil, en trok de nacht probleemloos door tot na zeven uur. Mijn moeder slaapt niet zo goed. Zij wordt 's nachts meer dan eens wakker en staat vaak vroeg op.

Het zou een typisch patroon zijn. Uit nationale en internationale onderzoeken blijkt dat vrouwen doorgaans 'slechter' slapen. 'Slechter' kan van alles betekenen: niet inslapen, niet doorslapen, niet uitslapen en niet het gevoel hebben dat je goed geslapen hebt.

Waarom slapen vrouwen minder goed? Enkele biologische eigenschappen spelen een belangrijke rol. Maar men verwijst ook vaak naar de dubbele belasting job/huishouden. Ik twijfel daaraan. Mijn moeder ging niet uit werken, maar met zeven kinderen had ze zeker belasting genoeg – al heeft ze dat nooit zo geformuleerd.

Ik denk eigenlijk dat een thuisjob met kinderen belastender is dan een job buitenshuis. Dat heb ik, als vader van twee zonen, meermaals zelf ervaren. En een groot onderzoek van de National Sleep Foundation, dat vrouwen in types onderverdeelde volgens maritale status, moederschap en werk, besloot dat geen type vrouw slechter slaapt dan de 'thuisblijvende moeder'. Driekwart van hen heeft symptomen van slapeloosheid (insomnie).

Hoe zou dat komen? Vrouwen zijn multitaskers, lees ik her en der. Ze doen veel verschillende dingen en zijn heel flexibel. Daardoor gebruiken ze hun verstand meer dan mannen – dat is dus niet enkel figuurlijk zo (grapje). En om die reden heeft hun cortex – het stukje brein dat bezig is met gedachten, geheugen, taal – een goeie herstelperiode nodig 's nachts.

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Duke University hebben vrouwen daarom meer slaap nodig dan mannen. Die realiteit blijkt ook uit meerdere onderzoeken over Belgische vrouwen. Een minuut of twintig, heet het. Maar het zou kunnen dat veel vrouwen langer in bed liggen omdat ze hebben liggen piekeren. Dat doen ze volgens de slaaptest van de Christelijke Mutualiteiten beduidend meer dan mannen. Al die deeltaakjes samenbrengen, weet u wel.

Wat er ook van zij, de centrale boodschap is dat vrouwen minder goed slapen en dat we daar als samenleving niet genoeg begrip voor opbrengen. Volgens het jongste tijdsbestedingsonderzoek van de VUB (2013) neemt de arbeidsduur af, maar niet bij vrouwen. Mannen staan weliswaar meer in de keuken, maar vrouwen blijven er de baas. Deeltijds werkenden ervaren een hogere tijdsdruk, en wie zijn dat vooral? Juist, vrouwen met jonge kinderen.

Het zal de slaapduur niet ten goede komen, en die is de motor van de volgende goeie dag. Vermits vrouwen zelf er minder tegen protesteren, en veeleer naar de slaappil grijpen, doe ik het in hun plaats. Een beetje meer oog voor hun goeie nachtrust graag.

Eerder dan een reeks over harde feiten, wordt deze blog vooral een ontmoetingsplek waar mensen ervaringen, vragen en hoop kunnen delen. Wil u reageren? Klik bovenaan dit artikel op 'Reageer' of deel uw ervaringen hieronder.