Matthias Müller volgt zoals verwacht Martin Winterkorn op aan het hoofd van de Duitse autogroep Volkswagen. Winterkorn stapte woensdag op wegens het milieuschandaal waarin het autobedrijf verwikkeld is.

De benoeming van de 62-jarige Müller werd bekendgemaakt na een bijeenkomst van de toezichtsraad van Volkswagen. Hij moet het vertrouwen terugbrengen in het bedrijf dat getroffen is door een milieuschandaal rond gemanipuleerde metingen bij dieselwagens.

Het schandaal van sjoemelsoftware is een 'morele ramp' en de verantwoordelijkheid ervoor ligt bij 'een kleine groep van mensen', zo zei Berthold Huber, de interimvoorzitter van de toezichtsraad.

'Mijn allereerste taak is het vertrouwen terug te winnen in de Volkswagen-groep, door elke steen om te draaien en met maximale transparantie, en door de juiste conclusies te trekken uit de huidige toestand', stelde Müller. De nieuwe ceo blijft ook aan het hoofd staan van Porsche, totdat er een nieuwe topman is gevonden voor het luxesportwagenmerk. Die post zou gaan naar de 47-jarige Oliver Blume.

Müller kent de groep

Na zijn middelbare school trad Müller in de voetsporen van zijn vader die in de jaren vijftig bij autobouwer DKW werkte. Hij volgde een opleiding tot gereedschapsmaker bij Audi, waarna een IT-studie volgde aan de Universiteit van München. Audi trok hem daarna aan in de rol van junior IT-manager in 1984. 

In het hiërarchische Duitse bedrijfsmodel wist Müller zich vrij snel op te werken. Hij schopte het bij Audi tot productmanager voor alle modellen van de fabrikant van luxewagens. Hij werkte daar ook onder leiding van Martin Winterkorn, zijn voorganger als hoogste baas van het VW-concern. 

In 2010 werd Müller aangesteld als topman bij Porsche. Vlak daarvoor was VW als bovenliggende partij uit een felle overnamestrijd tussen de twee autobedrijven gekomen. Onder zijn leiding maakte de fabrikant van onder meer de iconische sportwagen 911 een sterke groei door. Vorig jaar rapporteerde het bedrijf recordverkopen.

Winterkorn

Martin Winterkorn moest na het uitlekken van het dieselschandaal zijn ontslag indienen bij Volkswagen. Mogelijk moet hij ook opstappen als voorzitter van Porsche SE, de houdstermaatschappij die een meerderheidsbelang heeft in de Duitse autobouwer. Dat lieten verantwoordelijken bij het autoconcern weten aan het Duitse persagentschap dpa.

Het is onwaarschijnlijk dat Winterkorn nog een leidinggevende positie in de groep zal bekleden, zo luidt het. Der Speigel meldde eerder vandaag nog dat Winterkorn wel zou aanblijven bij Porsche SE.

Winterkorn vertrekt overigens niet met lege handen: volgens het laatste jaarrapport van Volkswagen heeft hij recht op een pensioen van 28,56 miljoen euro. Daarnaast kan hij nog twee jaar zijn loon uitbetaald krijgen, tenzij de raad van bestuur hem zelf verantwoordelijk acht voor zijn ontslag. Winterkorn verdiende meer dan 15 miljoen euro per jaar.