De Artsenkrant publiceert deze week een petitie tegen euthanasie bij psychisch lijden. Volgens de initiatiefnemers is het wettelijk kader voor euthanasie bij psychisch lijden wankel. ‘Hier wordt over de dood beslist, enkel en alleen op basis van een subjectieve inschatting.’

In 2013 en 2014 waren er telkens 50 tot 60 gevallen van euthanasie louter omwille van uitzichtloosheid op mentaal vlak. De zogenaamde niet-lenigbare aard van het psychisch lijden kan echter niet worden vastgesteld: er bestaan geen meetbare parameters - geen weefselstalen noch gedragselementen - die ze kunnen objectiveren, schrijven de initiatiefnemers in een opiniestuk.

Initiatiefnemers zijn de professoren Ariane Bazane (klinische psychologie ULB), Gertrudis Van de Vijver (moderne wijsbegeerte en wetenschapsfilosofie UGent) en Willem Lemmens (ethiek en moderne wijsbegeerte UA).

Volgens professor Wim Distelmans (kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde) zijn er twee criteria ter hoogte van de patiënten: ze lijden al lang en ze zijn ‘uitbehandeld’. Die criteria houden geen steek, zegt de petitie. ‘Het is schering en inslag in de kliniek dat mensen die geen perspectief meer zagen, verbeteren en terug een bevredigend leven leiden.’

De termen van de wet laten niet toe te precies te bepalen wanneer de hulp bij levensbeëindiging geen overtreding is en dus ook niet wanneer de arts zijn strafrechtelijke aansprakelijkheid inzet. Deze rechtsonzekerheid van de arts leidt tot problemen ter hoogte van het legaliteitsbeginsel, aldus nog de petitie.

De petitie werd al een 40-tal keer ondertekend. Bekende ondertekenaars zijn onder meer Herman De Dijn (HIW, KU Leuven), Jan de Lepeleire, (prof huisartsgeneeskunde KU Leuven), Benoit Beuselinck (algemene medische oncologie UZ Leuven) en Lieven Lagae (prof kinderneurologie KU Leuven).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in