Staatskas graait miljoenen uit reserves overheidsfondsen
rr Foto: Photo News

De regering-Michel gaat het gros van de ‘fondsen’ bij de federale overheid afschaffen. Bij de geviseerde overheidsfondsen luidt het dat miljoenen worden versluisd naar de staatskas, schrijft De Tijd donderdag.

Het wordt in regeringskringen afgedaan als een ‘technische begrotingsmaatregel’, maar dat is het niet, aldus De Tijd. Het kabinet van Begroting heeft een lange lijst met overheidsfondsen opgesteld die verdwijnen. Dat gaat van miljoenenfondsen voor ontwikkelingssamenwerking tot fondsen om de brandveiligheid te garanderen.

De gelden in die fondsen zijn ooit met een duidelijk doel opgehaald, zoals gelden van de Nationale Loterij voor goede doelen of retributies die bedrijven hebben betaald om hun sector beter te laten controleren. Maar door het afschaffen van de fondsen verdwijnen miljoenen euro’s in de schatkist.

Zo is de Kansspelcommissie er niet over te spreken dat 30 miljoen euro uit haar fondsen om illegale gokbedrijven aan te pakken in de staatskas verdwijnt. Nog een voorbeeld is het Fonds voor Voedselzekerheid, bedoeld voor ontwikkelingssteun. Dat ziet 36 miljoen euro uit zijn reserve verdwijnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig