Als de Vlaamse regering de uitbreiding van transportbedrijf Essers in natuurgebied goedkeurt, zal Natuurpunt Limburg in beroep gaan bij de Raad van State.

Dat schrijft Het Belang van Limburg donderdag. Een logistiek bedrijf in Europees beschermd natuurgebied kan volgens Natuurpunt niet.

Als Natuurpunt naar de Raad van State stapt, zal dat hoogstwaarschijnlijk voor een jarenlange procedureslag zorgen. De natuurvereniging zegt dat Essers elders in Limburg kan uitbreiden, maar het bedrijf houdt vol dat er nergens een alternatieve locatie bestaat voor zijn farma-afdeling.

Ook cabaretier Wouter Deprez haalde woensdag op zijn Facebookpagina nog maar eens uit naar de bevoegde minister Joke Schauvlieghe. 

Over advocaat milieurecht Hendrik Schoukens zegt Deprez dat hij tot de volgende conclusie kwam, na een studie van het huidige GRUP en die uit 2009: 'Het hele dossier voor de huidige uitbreiding van Essers nv is een slecht gecamoufleerde poging om de juiste procedure te ontwijken voor het kappen van Natura2000-bos. De bevoegde rechter zal bij een eventuele rechtszaak wellicht niet akkoord gaan met deze gang van zaken.'

'U volgt voor deze uitbreiding het foute pad', gaat Deprez verder, 'en daarmee verzaakt u aan uw verantwoordelijkheid als minister. Meer zelfs : u blokkeert de creatie van nieuwe jobs door te suggereren dat deze piste een juridische mogelijkheid is.'

Essers heeft in Limburg gezocht naar een terrein van 30 hectare bij een autosnelweg en spoorterminal. Als het bestaande terrein op Genk-Noord niet haalbaar is, blijft het buitenland voor het bedrijf een mogelijke piste.