Deprez aan Schauvliege: ‘Verwijder de gemaakte beloftes met Tipp-Ex’
Wouter Deprez Foto: RL
Cabaretier Wouter Deprez dient minister Schauvliege opnieuw van antwoord. Deprez verwijt de minister foute beslissingen in het dossier over de uitbreiding van transportbedrijf Essers in Genk. In een nieuwe Facebookpost wijst Deprez de minister op beloftes uit 2009.

Het transportbedrijf Essers wil zijn vestiging in Genk uitbreiden. Daarvoor moet een stuk natuurgebied van 12 hectare voor de bijl. Natuurgebied dat door Europese regelgeving beschermd is. Voorlopig is de grond nog eigendom van de overheid, maar die besloot na een gunstig milieueffectenrapport om de bestemming ervan te wijzigen, van natuurgebied naar industrieterrein. De ingreep zou 400 banen opleveren.

Wouter Deprez vindt dat Essers beter kan uitbreiden op de andere bedrijventerreinen die vrij zijn in Limburg, niet in natuurgebied. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) verklaarde vorige week in Terzake dat Deprez de zaken fout voorstelt. Ze beargumenteerde dat het kappen van het bos noodzakelijk was voor de uitbreiding van het bedrijf, omdat het een ‘watergebonden’ bedrijf is dat enkel kan uitbreiden in een gebied waar water aanwezig is. Foute communicatie, gaf het kabinet-Schauvliege al toe. De activiteit waarvoor Essers wil uitbreiden is namelijk niet watergebonden. 

'U zegt me dat ik het verhaal fout vertel. Ik heb ingezien dat dat klopt. Ik had gezegd dat er 300 hectare beschikbare bedrijfsgronden zijn in Limburg. Volgens de cijfers in uw commissie Leefmilieu gisteren gaat het om 900 hectare. Mijn excuses', schrijft de cabaretier woensdag op Facebook.

'Je weet zeker niet hoeveel tijd we hier al in hebben gestoken'

'Andere opmerkingen die ik gaf, beantwoordde uw kabinet al klagend met: “Je weet zeker niet hoeveel tijd we hier al in hebben gestoken.”', aldus Deprez. 'De laatste keer dat ik dat gezegd heb, was tegen een leraar in het zesde middelbaar. Toen ik op het mondeling examen wiskunde op geen enkele vraag kon antwoorden, zei ik als laatste argument: “U weet zeker niet hoeveel tijd ik hier al ingestoken heb.” Pas bij het herexamen zag ik in dat dat een onvolwassen reactie was.'

Wouter Deprez countert de opmerkingen van de minister verder met studiewerk van een advocaat milieurecht, die besluit dat bij een eventuele rechtzaak de rechter wellicht niet akkoord zal gaan met de gevolgde procedure.

Eenmalige uitbreiding

Deprez herinnert Schauvliege ook aan de belofte dat de eerdere uitbreiding van Essers in natuurgebied een eenmalige optie zou zijn. 'In het GRUP van 2009, voor de eerdere uitbreiding in natuurgebied, staat drie keer uitdrukkelijk vermeld en beloofd dat deze uitbreiding éénmalig is. In het GRUP 2014 en in het bijbehorende MilieuEffectenRapport wordt met geen woord meer gerept over deze uitdrukkelijke voorwaarde', benadrukt Deprez.

'Of u schrijft in het GRUP 2014 waarom de belofte van 2009 een loze belofte was. Of u verwijdert met Tipp-Ex de gemaakte beloftes en voorwaarden uit het GRUP van 2009. Wellicht valt dat het minste op. Misschien ziet de rechter het niet. Misschien valt het de publieke opinie niet op', besluit de cabaretier.

Het volledige Facebookbericht van Wouter Deprez:

 

DEEL DIT BERICHT, AUB, DANK!Mevrouw Schauvliege,ik wou u graag nog eens spreken over het dossier Essers nv, dat in...

Posted by Wouter Deprez on woensdag 23 september 2015

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig