DRANK
De basisregel voor elk kotfeestje: zorg voor genoeg drank (al dan niet alcoholisch). Haal koelkasten leeg en prop ze vol met benodigdheden voor het feestje, hou bier en frisdrank koel in bad, en zet extra flessen koud op het terras. Zorg zeker voor genoeg water of frisdrank voor wie niet dronken wil worden, of in de loop van de avond net iets té dronken geworden is.
Moeite met kiezen uit bier, wijn of cocktails? Bier is wat mannelijker, wijn geeft een feestje snel een vrouwelijkere toets. Ga enkel voor cocktails als je er tijdens het feestje de nodige energie in wil stoppen.
Wie wat krap bij kas zit (en dus ons eerste artikel in de reeks heeft overgeslagen), kan gasten steeds vragen zelf drank mee te nemen. Op die manier heb je vaak een mooie mix en heeft iedereen steeds iets dat hij/zij graag lust.
SNACKS
Als het eetbaar is en het ligt in de koelkast, is het na een kotfeestje verdwenen. Haal dus die stoofschotel van je ouders uit het zicht als je die voor jezelf wil houden.
Zorg voor genoeg snacks, zeker als je alcohol serveert en leg vooraf een ‘fond’. Op de meest basic kotfeestjes krijg je vaak gewoon dipsauzen en chips, bitterballen en andere partysnacks. Wie het anders wil aanpakken, kan gaan voor tapas of uitgebreidere hapjes.
RUIMTES AFSLUITEN
Sluit ruimtes of kasten af als je niet wil dat iemand er in rond gaat snuffelen. Elke kotfuif heeft wel een partycrasher (lees: gast die niemand lijkt te kennen), en bovendien is er altijd wel iemand nieuwsgieriger dan je denkt.
THEMA
Hoeft niet meteen, maar geeft elk feestje een instant upgrade: een thema. Of jullie nu kiezen voor superhelden, the roaring twenties, of –uitdaging! – spreekwoorden: zorg dat je verhaal klopt. Kies de juiste versieringen, stem hapjes en kledij op de avond af. Belangrijker echter: breng je gasten op tijd op de hoogte van het thema.
NACHTLAWAAI VERMIJDEN
Niet elke student woont in een studentenbuurt, buren zijn vaak niet echt dankbaar voor nachtlawaai. Hou daarom ramen en deuren zo goed mogelijk gesloten. Vraag rokers ook om stil te zijn als ze op het terras of in de tuin staan te roken. Probeer de bassen stiller te zetten en neem ten slotte binnen afscheid als dat kan. Niemand zit te wachten op een gast die om vier uur ’s nachts door straat loopt te lallen hoe graag hij/zij jou ziet. Woon je echt in een bijzonder rustige buurt? Geef je gasten dan lolly's of snoepjes mee als ze vertrekken, dan ben je zeker dat ze de straat uit zijn voor ze weer iets kunnen zeggen.
DE BUREN
Verwittig buren op voorhand dat je een kotfeestje geeft. Zet jouw nummer als contact voor klachten, zo ben je zeker dat jij een telefoontje krijgt voor de politie. Je kan buren ook steeds uitnodigen, op die manier leer je hen meteen ook beter kennen. Wie een beetje van kwade wil is, nodigt buren uit, maar vergeet een aanvangsuur te vermelden, zodat de kans kleiner is dat ze effectief langskomen.