Slovakije gaat EU-quota vluchtelingen juridisch aanvechten
Robert Fico. Foto: AFP

Slovakije gaat het Europees besluit over vluchtelingenquota juridisch aanvechten. Dat heeft de sociaaldemocratische premier Robert Fico woensdag laten optekenen. Tsjechië daarentegen ziet af van een klacht bij het Europees Gerechtshof. Europa mag bij het oplossen van de huidige vluchtelingencrisis niet uit mekaar vallen, stelde de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka., verklaarde premier Bohuslav Sobotka. Vanavond bespreken de regeringsleiders hoe de toestroom van asielzoekers kan verminderd worden.

Gisteravond werd na een stemming het spreidingsplan aangenomen dat 120.000 asielzoekers verdeelt over de 25 Europese lidstaten. Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen. Die andere dissident, Polen, kon overtuigd worden nadat beloofd werd de verdeling van een deel van de asielzoekers over een jaar te herbekijken.

Tsjechië: 'Europa mag niet uiteenvallen door migratiecrisis'

Na afloop van de stemming dreigden Slovakije en Tsjechië ermee om de opgelegde quota juridisch aan te vechten. Dat laatste land ziet daar ondertussen al van af. ‘Ook al keur ik het gebruik van de quota af, ben ik het er niet mee eens en stemden we ertegen, wil ik niet dat Europa uiteenvalt door deze migratiecrisis’, klonk het bij Tsjechisch premier Sobotka.

‘Ik wil de spanningen niet verder doen oplopen door (gerechtelijke) stappen te ondernemen. Je kan het koord maar zover opspannen tot het knapt’, besloot Sobotka.

Slovakije: 'Dictaat'

De Slovaakse premier Fico spreekt over een 'dictaat'. 'Het is nog nooit voorgekomen dat meningen, waarvoor landen rationele argumenten hebben, (...) door een meerderheid gewoon platgewalst worden, alleen omdat die meerderheid niet in staat was een consensus te vinden', aldus de eerste minister.

Europese top

De stemming van gisteravond moet de regeringsleiders op de uitzonderlijke bijeenkomst vanavond in staat stellen de kwestie van de quota achter zich te laten. In plaats daarvan zouden er knopen doorgehakt moeten worden over de maatregelen die de toestroom van vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië, moet stoppen.

Daarbij zou 1 miljard euro vrijgemaakt worden bovenop de 1 miljard die eerder al werd beloofd aan Turkije. Dat land zou daarmee de vluchtelingenkampen voor de Syriërs moeten aanpassen. Ook andere landen in de regio, zoals Jordanië en Libanon, zouden hulp krijgen om Syriërs op te vangen.