Chinese president reikt VS de hand over cyberveiligheid
Xi Jinping met Henry Kissinger, voormalig minister van Buitenlandse Zaken in de VS. Foto: REUTERS

China staat klaar om met de Verenigde Staten samen te werken over onderwerpen als cybercriminaliteit of milieu. Dat verklaarde de Chinese president Xi Jinping bij zijn toespraak in Seattle, op de eerste dag van zijn rondreis in de VS.

'We moeten elkaars strategische bedoelingen correct lezen' en 'de juiste richting aanhouden in bilaterale relaties', klonk het diplomatisch. 'We willen meer begrip en vertrouwen, minder vervreemding en wantrouwen, om misverstanden te vermijden'.

Xi hield zijn toespraak voor een banket van meer dan 750 Amerikaanse en Chinese zakenlui, bij de start van zijn achtdaags bezoek aan de Verenigde Staten. Onder de gasten waren ook Bill en Melinda Gates en voormalig buitenlandminister Henry Kissinger.

Xi blijft twee dagen in Seattle, waar het voornamelijk over zaken zal gaan. Vanaf donderdag trekt hij naar Washington, voor een staatsbezoek.

Spanningen

De spanningen tussen China en de VS zijn de jongste tijd opgelopen, na beschuldigingen over cyberspionage door de Chinezen en militaire manoeuvres in de Zuid-Chinese Zee. Maar Xi beklemtoonde dinsdag dat zijn land zich nooit schuldig zou maken aan cyberaanvallen voor commerciële of militaire doeleinden. China is zelf het slachtoffer van hacking, klonk het.

Woensdag staat een ontmoeting met bedrijfsleiders op het programma, van onder meer de ondernemingen Boeing, Microsoft, Starbucks en Amazon. Daarna brengt de Chinese president een bezoek aan de fabriek van Boeing. Later op de dag, na een mogelijk onderonsje met Apple-topman Tim Cook, trekt Xi naar de hogeschoolcampus van Tacoma, waar hij al in 1993 was.