Tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent pleitte N-VA-voorzitter Bart De Wever voor een debat over de Conventie van Genève die oorlogsvluchtelingen beschermt. In 2012 klonk het nog helemaal anders toen De Wever daarover met Filip Dewinter (Vlaams Belang) debatteerde in De Zevende Dag. 'Er is volgens ons dan ook een groot onderscheid tussen mensenrechten en burgerrechten', zegt woordvoerder Joachim Pohlmann.

De N-VA is niet gediend met het geknipte fragment dat de VRT gisteren op zijn website plaatste. 'De openbare omroep haalt de uitspraken van Bart De Wever helemaal uit hun context', zegt N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann in een reactie aan onze krant.

'Het debat in De zevende dag uit 2012 ging enkel en alleen over mensenrechten, die De Wever verdedigde', zegt Pohlmann. 'Bart De Wever heeft gisteren alle mensenrechten opgesomd waar hij nog altijd volledig achterstaat. Hij heeft er maar één element uit het verdrag van Genève uitgelicht: de sociale zekerheid. En dat is volgens ons een burgerrecht.'

Bart De Wever maakte gisteren tijdens het openingscollege een onderscheid tussen de burgerrechten en de mensenrechten. 'De mensenrechten zijn er voor iedereen, de burgerrechten moeten volgens ons stap voor stap opgebouwd worden.' 

De Conventie van Genève slaat op het Internationaal Verdrag betreffende de status van de vluchtelingen. Dat werd opgesteld tijdens een door de Verenigde Naties georganiseerde conventie in Genève in 1951. Het verdrag bepaalt wie het vluchtelingenstatuut krijgt en dus asiel mag aanvragen in een land. Alle landen die het verdrag ondertekenden, waaronder ook België, zijn verplicht mensen die onder die noemer vallen, asiel te verlenen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in