‘We worden meer gecontroleerd, en minder gemotiveerd’
Foto: Ivan Put

22 procent van de Belgische werknemers is ontevreden over zijn job. Dat is vijf procent meer dan in 2009. Dat blijkt uit een bevraging van de HR-consultants van SD Worx.

‘We gaan er over de hele lijn op achteruit’, zegt Lorenzo Andolfi, data-analist bij SD Worx. Van de 2.500 werknemers die het bedrijf ondervroeg, is 22 procent ontevreden over zijn job, en maar 20 procent geeft aan zeer tevreden te zijn. Een Europese studie over de kwaliteit van de arbeid bevestigt de Belgische trends, hoewel deze studie niet over de hele lijn negatief is: op vlak van werkuren en opleidingen is er wel vooruitgang. Vijf vaststellingen.

  1. We werken minder uren, maar in de gewerkte uren is de druk opgedreven. Volgens de Europese cijfers ervaart 40 procent van de mensen een hoge werkdruk, terwijl dat in 1995 nog maar een derde van de werknemers was. Ook in de enquête van SD Worx tonen mensen zich minder tevreden met de lichamelijke en mentale belasting in hun job.
  2. We kunnen ons werk minder goed regelen zoals we het zelf willen. Ondanks de mooie theorieën over het Nieuwe Werken, scoren de werkomstandigheden minder goed op de tevredenheidsschaal dan zes jaar geleden. Dat geldt niet alleen voor het werkschema, maar ook voor de manier waarop we ons werk regelen. De autonomie is gedaald. De baas houdt ons meer in de gaten. Voor tevredenheid en motivatie is dat contraproductief.
  3. Mensen zijn meer tevreden over hun jobzekerheid dan over hun jobinhoud. Het werk wordt dus niet interessanter. Al dreigt de arbeidsmarkt zich op dit vlak ernstig te polariseren. Door de technologie worden kennisjobs alsmaar boeiender, terwijl de jobs die niet te automatiseren zijn, zoals schoonmaken, alsmaar harder worden.
  4. Er is werk aan de winkel voor leidinggevenden. Het minst tevreden zijn werknemers over de feedback en de groeimogelijkheden in hun onderneming.
  5. Een kleine 14 procent van de werknemers twijfelt aan de zinvolheid van zijn of haar job. Zes jaar geleden was dat nog maar elf procent. Onder de leiders en innovatoren vinden we het minste mensen die worstelen met de zin van hun job.

Lees het volledige artikel om te weten waarom we minder vrij zijn om te werken zoals we willen.