Bel20 kan herstel van maandag niet doortrekken
Foto: REUTERS

De Bel20-index, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste twintig aandelen weerspiegelt, daalde dinsdag 2,91 procent tot 3.346,05 punten.

De terugval van de beurzen was zowat algemeen in Europa. En ook in de VS gingen de noteringen bij de start van de handel grotendeels naar omlaag. Het fraudeschandaal rond Volkswagen, een waarschuwing van een Finse fabrikant van roestvrij staal over de negatieve evolutie in de verkoop en zwakke grondstofprijzen lagen aan de basis ervan.

Op de Brusselse beurs was het grootste dagverlies bij de elitewaarden voor D’Ieteren, dat 5,70 procent inleverde om op een slotkoers van 34,50 euro uit te komen. De invoerder van Volkswagen leed onder het schandaal bij de Duitse autobouwer, die op grote schaal gesjoemeld heeft met systemen die de uitstoot van zijn dieselauto’s meten.

Maar ook andere waarden slikten stevige verliezen. Van de twintig aandelen in de Bel20 keken er dertien tegen een malus van meer dan 2 procent aan. Umicore gleed 5,04 procent weg tot 34,93 euro, Delhaize zakte 4,31 procent tot 77,22 euro en UCB verloor 4,00 procent bij een slotkoers van 70,26 euro.

AB InBev moest 2,85 procent achteruit tot 95,80 euro. Volgens de Britse krant The Telegraph bekijkt de bierbrouwer een mogelijke verhuizing van zijn hoofdzetel naar het Verenigd Koninkrijk. Het zou de overname van het Zuid-Afrikaanse SABMiller fiscaal wat meer interessant maken voor diens aandeelhouders.

Op de tweede rij kreeg ThromboGenics een tik van 10,73 procent. Het biotechaandeel vlagde af op 3,79 euro, nadat hij maandag al 3,99 procent was kwijtgespeeld. De sterke koersstijging van vorige week is daarmee al een stuk weg.

Galapagos zakte 0,55 procent tot 58,00 euro. Het bedrijf presenteert op een conferentie in Amsterdam de resultaten voor een onderzoek naar een middel voor het afremmen van autotaxin, een enzym dat een sleutelrol speelt bij de ontwikkeling van onder meer chronische ontstekingen.

Bone Therapeutics beperkte het verlies tot 0,21 procent bij een slotkoers van 18,95 euro. De specialist in het behandelen van botbreuken met celtherapie zag zijn operationeel verlies in de eerste jaarhelft oplopen van 2,66 miljoen euro naar 5,36 miljoen euro, voornamelijk wegens hoger uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling. Eind juni had het bedrijf nog 37,22 miljoen euro in cash. Voor het volledig jaar 2015 verwacht Bone 10 à 12 miljoen euro cash te verbruiken.

Eliawas de enige winnaar bij de grote waarden. De uitbater van het hoogspanningsnetwerk werd 0,40 procent meer waard bij een slotkoers van 42,56 euro. Op de brede markt steeg Fagron 1,41 procent tot 42,56 euro. Uit een participatiemelding blijkt dat zakenman Marc Coucke zijn belang in het bedrijf heeft opgetrokken tot 5,32 procent. Hij is daarmee de belangrijkste aandeelhouder na fondsenbeheerder Carmignac geworden.