De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben het plan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor de spreiding van 120.000 vluchtelingen goedgekeurd. Dat gebeurde tijdens een stemming. Staatssecretaris Francken reageert verbouwereerd op de landen die tegenstemden.

Roemenië, Tsjechië, Slovakije en Hongarije stemden tegen. Finland onthield zich in de stemming. Opvallend is dat ook Polen voor het plan gestemd. Het land eist wel dat de spreiding in twee delen gebeurt, een eerste groep van 66.000 vluchtelingen, later de volgende 54.000. Daarover en over andere zaken bestaat voorlopig nog geen duidelijkheid. Een persconferentie later vandaag moet meer opklaring brengen.

'Impasse'

Nadat de EU-lidstaten er vorige week niet in slaagden tot een overeenkomst te komen, riep Luxemburg een nieuwe vergadering samen. De Luxemburgse voorzitter Jean Asselborn zei op voorhand een tekst klaar te hebben waarin iedereen zich zou kunnen vinden. Dat bleek echter niet het geval, want de vier Oost-Europese landen bleven, zoals verwacht, het been stijfhouden. Daarom werd dinsdagnamiddag de stemming dan toch doorgeduwd, zodat de geplande vergadering van morgen zich volledig kan richten op hoe de instroom van vluchtelingen vertraagd kan worden.

'Mensen beschuldigden de EU ervan te traag te beslissen', aldus Asselborn. 'Daarom was het nodig om de impasse te doorbreken met een stemming.'

'Nooit eerder gezien', noemde de Slovaakse eerste minister Robert Fico de stemming. 'Zolang ik premier ben, zullen er geen migrantenquota ingevoerd worden in Slovakije', zei hij aan Reuters. Diegenen die beslisten die quota wel door te duwen, hebben onnadenkend 'een diepe breuk' veroorzaakt over een 'zeer gevoelig onderwerp'. De minister van Binnenlandse Zaken van Tsjechië, Milan Chovanec, tweette dan weer dat 'het gezond verstand verloren' was vandaag.

Theo Francken: 'Zo gaat dat niet'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde verbouwereerd op de beslissing van de vier landen. Die landen hebben minder asielzoekers op een maand tijd dan België, 'toch een relatief klein land in Europa', er heeft op één dag, aldus Francken. 'Wij moeten maar alles doen en zij blijven maar zeggen dat het niet compatibel is met hoe zij de zaken zien. En anderzijds stellen we vast dat andere van die zuid-Europese landen hun grenzen volledig openzetten.'

'Plan is later ook voor andere lidstaten'

Vanuit Luxemburg klonk het dan weer dat de EU er vertrouwen in heeft dat ook de 'tegenstanders van de migrantenquota het plan volledig zullen invoeren'. Bovendien zal het spreidingsplan nu Griekenland en Italië helpen, maar kan het later 'ook andere lidstaten helpen'.

4.465 voor België

Ons land zou van die 120.000 mensen er 4.465 moeten opnemen. De meeste gaan naar Duitsland, dat er meer dan 30.000 krijgt. Spanje en Frankrijk volgen met respectievelijk zo'n 24.000 en 14.000 vluchtelingen.

Op 9 september werd ook over de spreiding van 40.000 vluchtelingen al gestemd. Eerder vandaag waarschuwde het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, UNHCR, wel dat het spreidingsplan voor 160.000 vluchtelingen, 'in dit stadium', ontoereikend zou zijn, gezien het grote aantal mensen dat de Europese grenzen dagelijks blijft oversteken.