Adriaan van Dis wint Constantijn Huygensprijs 2015
Foto: Roger Cremers - 2014

De Constantijn Huygensprijs gaat dit jaar naar de Nederlander Adriaan van Dis. Dat maakte de Jan Campertstichting dinsdag bekend. Met de prijs wordt Van Dis’ volledige oeuvre bekroond.

De Constantijn Huygensprijs wordt sinds 1947 elk jaar uitgereikt. De 69-jarige Nederlandse schrijver krijgt de prijs voor zijn ‘indrukwekkend literair oeuvre’, aldus de jury.

‘In romans als Tikkop en De wandelaar blijkt ook zijn diepe interesse voor de “ander”, voor andere culturen en voor vluchtelingen die, hoewel dichtbij, in heel andere omstandigheden verkeren dan de Europese mens. Zijn reizen en belangstelling voor internationale literatuur hebben hem tot man van de wereld gevormd, waarvan zijn werk getuigt.’

Van Dis won dit jaar nog de Libris Literatuurprijs voor zijn recentste roman, Ik kom terug. 'Het recente Ik kom terug is een geestig en nietsontziend testament in romanvorm', aldus de jury. 'Niet alleen van de moeder, die in flarden haar verhaal vertelt, de zoon met vulpen in de aanslag om alles alsnog te noteren, maar ook het testament van de zoon.'

Aan de prijs hangt een bedrag van 10.000 euro vast. Tom Lanoye was in 2013 de laatste Belg die de prijs won. Vorig jaar viel de eer te beurt aan Mensje van Keulen.

In de jury zetelden behalve juryvoorzitter Aad Meinderts ook Erica van Boven, Jeroen Dera, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Jan de Roder, Carl De Strycker en Maria Vlaar.

De prijs wordt officieel uitgereikt op 17 januari volgend jaar, tijdens het Schrijversfeest, dat het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten afsluit in Den Haag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig