Vande Lanotte: ‘Pure commerciële zet van Lampiris’
Foto: Photo News

Er is helemaal geen stroomtekort. Dit is een louter commerciële zet van Lampiris. Dat zegt SP.A-kamerlid Johan Vande Lanotte, die zegt ‘gechoqueerd’ te zijn door de actie van Lampiris.

‘Er is geen tekort. De reserves zijn ingezet, en wat dan nog? Die dienen juist om ingezet te worden’, aldus Vande Lanotte.

Volgens het SP.A-Kamerlid gaat het louter om een commerciële zet van Lampiris, dat het stroomtekort gewoon verzint. ‘Ze bevoorraden zich op de elektriciteitsmarkt, waar momenteel hoge prijzen noteren. Door een stroomtekort te verzinnen proberen ze klanten minder te laten verbruiken en moeten ze zo minder uitgeven’, argumenteert Vande Lanotte. ‘Dit is heel erg en helemaal niet ok van Lampiris.’

Vande Lanotte wijst er op dat er nooit meer dan de helft van de 1.000 MW reserves is ingeschakeld. Ook buitenlandse reserve moets niet worden ingevoerd. ‘Er is dus nooit een probleem geweest.’

'Grove beschuldiging'

Lampiris is niet te spreken over die beschuldigingen van Vande Lanotte. 'Ongelooflijk en heel grof', reageert ceo Tom Van de Cruys.
'De situatie was heel nipt deze ochtend. Elia heeft dat zelf toegegeven. Men heeft centrales ingeschakeld die nooit ingezet zijn geweest', verdedigt de topman van Lampiris zich. 'Wij verdienen hier niets mee. We hebben gewoon geprobeerd om mee het evenwicht op het net te bewaren', aldus Van de Cruys.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in