De Wever: ‘In welke wereld leven jullie?’
Foto: Photo News

De Antwerpse Gemeenteraad vergaderde maandagavond voor het eerst na een lang zomerreces. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verdedigde onder meer het voorstel van de Antwerpse politie om oorlogswapens aan te schaffen. ‘Als ik de tussenkomsten hoor, vraag ik mij af in welke wereld zij leven’, reageerde De Wever op de tussenkomsten van de oppositie.

De Antwerpse politie wil oorlogswapens aanschaffen die kogels van het kaliber .300 Whisper kunnen afvuren. ‘Met die kogel dood je een eland van 475 kilogram op 900 meter’, merkte Peter Mertens (PVDA) op. ‘Het gaat hier om oorlogswapens. En dat zijn aanvalswapens, geen verdedigingswapens’, wierp SP.A-gemeenteraadslid Robert Voorhamme op.

‘Terrorisme is gelukkig geen dagelijkse realiteit. De burgemeester verwijst steeds naar de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs. Wel, de zwaarbewapende teams daar konden niet beletten dat er slachtoffers vielen’, zei Voorhamme.

De kritiek werkte zichtbaar op de zenuwen van De Wever: ‘Als ik de tussenkomsten hoor, vraag ik mij af in welke wereld zij leven’, zei de burgemeester. ‘Terrorisme is echt wel een realiteit. Wie de actualiteit volgt, weet dat ook. Het is dus niet ondenkbaar dat Antwerpen een doelwit is.’

‘Burgemeester mag geen angst zaaien, maar moet verzoenen’

Ook over de vluchtelingencrisis, het onderwerp dat tot het einde van de vergadering gespaard werd, kreeg de N-VA-voorzitter veel tegenwind. Met enkele van zijn uitspraken haalde de Antwerpse burgemeester zich immers al wat kritiek op de hals.

Hij werd onder meer bekritiseerd voor het voorstel van N-VA-collega Sarah Smeyers om het volledig kindergeld voor kinderen van vluchtelingen vier jaar geheel of gedeeltelijk uit te stellen. Kathleen Van Brempt (SP.A), nieuwkomer in de gemeenteraad, haalde fel uit naar De Wever. ‘Een burgemeester mag geen angst zaaien, maar moet verzoenen’, zei Van Brempt.

‘Deze crisis is beheersbaar, maar daar hebben we politieke leiders nodig die het aanpakken’, ging Freya Piryns (Groen) verder. ‘Er zijn heel wat lokale burgerinitiatieven om vluchtelingen te helpen en ik zou willen dat u als burgemeester dit ondersteunt en coördineert.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig