15 te koesteren tips voor de kotstudent
Archiefbeeld 2013. Foto: Lisa Van Damme
Op kot gaan lijkt een koud kunstje: alles in een rugzak of koffer proppen en 'we zien wel'. Maar wat als de douchekop vuil of kapot is, de keuken er smerig bijligt en een muziekinstallatie kopen je een rib uit je studentenlijf kost? Deze trucjes kunnen nog van pas komen!

1. De douchekop ontkalken

Je gaat onder de douche staan, maar er komen slechts enkele druppels water uit. Eén blik naar boven is voldoende om te zien dat de douchekop niet veel nuttigs meer doet. Vervelend maar geen ramp. Trek een plastic zakje met azijn over de douchekop, bind het vast met een elastiek of haarrekker en laat het een uur of drie inwerken.

2. De verdwenen of afgebroken douchekop repareren

Wanneer je in de douche stapt en ziet dat de douchekop afgebroken is - hetzij door een dronken kotgenoot die per se een microfoon wilde om te zingen, hetzij door de ouderdom van de douche - ga je als volgt te werk: haal een plastic fles, maak er met een schaar of mes enkele gaten in vanonder en tape de fles rond de douchestang. Vervolgens bel je best ook even je kotbaas, want deze oplossing begeeft het meestal wel na enkele douchebeurten.

 

3. Deegwaren koken in de koffiezet

De schimmel in de keuken, de drukte of algehele luiheid leiden tot een kookprobleem? Prop dan eens je deegwaren of op te warmen saus in een koffiezet.

 

 

 

 

4. Een muziekinstallatie met wc-rolletjes

Wie geen zin of geld heeft om een radio te kopen voor zijn kot, kan zijn geliefde muziek downloaden op zijn smartphone en hem in een wc-rolletje plaatsen. Zo wordt het geluid meteen versterkt. Voor de pro's onder ons: je kan de constructie uitbreiden met twee doosjes om boxen te simuleren.

 

5. Stapel intelligent in de microgolfoven

Als student heb je wel iets anders te doen dan wachten tot alle maaltijden van je kotgenoten zijn opgewarmd in de microgolfoven. Een eenvoudige mok kan voor niveauverschil zorgen en voor tijdsbesparing.

 

 

6. Een strijkijzer is voor snobs maar...

Netjes en fris voor de dag komen heeft zo zijn voordelen. Maar net nu je er piekfijn wil uitzien, merk je dat je je kleren op een hoopje hebt gegooid. Een strijkijzer is voor snobs, dus daar heb je niet aan gedacht. Maar wat met die warme kookpot of pan? Zeker het proberen waard!

 

 

7. Een kapot toetsenbord repareren met clips

 Een kapot toetsenbord of een afdankertje gekregen van een goede vriend of buur? Dit soort clips houdt je toetsenbord in de juiste positie.

 

 

 

8. Smartphone + glas = wekker

Niemand wil te laat in een aula binnen hollen met een warrige haardos, maar sommigen onder ons slapen al wat dieper dan anderen. Om zeker wakker te worden wanneer de wekker van je smartphone rinkelt, kan je je smartphone in een glas zetten, wat het geluid versterkt en scherper maakt.

 

9. Gebruik de batterijoplader van je laptop waarvoor hij niet dient

Tijd maken voor het opwarmen van een worstenbroodje of een andere snelle hap is een luxe die niet elke hardwerkende student zich kan veroorloven. Maar waarom zou dat een probleem zijn als je die kan opwarmen op de batterijoplader van je laptop?

 

10. Het antwoord op een vuil toetsenbord: kleefbriefjes

Een smerig toetsenbord schoonmaken kost tijd en energie. Om de ergste sporen uit te wissen, kun je met een kleefbriefje tussen de toetsen bewegen.

 

 

 

11. Een douchegordijn met kapstokken

Wat privacy onder de douche is een basisrecht, maar zonder douchegordijn wordt dat behoorlijk lastig. Daarom kan je altijd vlug enkele kapstokken gebruiken om het douchegordijn weer op te hangen.

 

12. Krokante pizza uit de microgolfoven

Pizza(restjes) opwarmen in de microgolfoven kan leiden tot een taaie korst. Door een glas met een bodempje water bij in de microgolf te zetten, blijft de pizzakorst perfect krokant.

 

 

13. Zet een eierdoos onder je laptop tegen oververhitting

Na enkele uren werken (of Facebooken) op je laptop raakt hij makkelijk oververhit. Om dat te voorkomen kan je een lege eierdoos onder je laptop plaatsen.

 

 

14. Gebruik een blikje als pennenhouder

Om te vermijden dat je tijdens het studeren om het kwartier een pen van je bureau hoort rollen, kan je een frisdrankblikje opensnijden aan één kant. (Opgelet! De rand van het blikje kan scherp zijn.)

 

 

15. Stop theezakjes in je schoenen

Na enkele dagen of weken wordt niet enkel studeren jouw kennis over de campus groter, maar ook die over de nabijgelegen café's en uitgangsplekken. Na een nachtje stappen is het niet ondenkbaar dat je schoenen een onfris geurtje hebben. Theezakjes absorberen bijna al die vieze geurtjes.