PORTRET. Hervé Jamar, minister van Kemels Schieten
Hervé Jamar (MR) Foto: Photo News

Hervé Jamar (50) was voorbestemd om zijn leven als ambtenaar bij de Waterwegen te slijten. Maar een gebroken been stak daar een stokje voor en hij verzeilde in de politiek. Als minister van Begroting haalde hij vooral de krantenkoppen met zijn kemels.

De jonge Hervé Jamar heeft de politiek bijna letterlijk met de pap­lepel meegekregen. ‘Mijn vader was landbouwer. Hij hield voornamelijk varkens. En zoals dat toen wel vaker het geval was in kleine dorpjes, was ook de burgemeester een van de landbouwers’, zei Jamar in augustus tijdens een interview met De Standaard . ‘En ik ging mee naar vergaderingen of politieke feesten. In zo’n klein dorp was ook thuis de politiek altijd aanwezig.’

Voorbestemd om ambtenaar te worden, maar...

Jamar was eigenlijk voorbestemd om ambtenaar te worden, jurist bij het departement Waterwegen. Maar een voetbalmatch en een gebroken been staken een stokje voor die loopbaan. ‘Ik stond op het punt om mijn legerdienst aan te vatten, toen ik mijn been brak tijdens een voetbalwedstrijd. Dus heb ik maar mijn stage als advocaat gedaan in afwachting van mijn legerdienst. Ik was onmiddellijk gebeten door de microbe en startte na mijn legerdienst meteen een advocatenkantoor.’

In 1989 krijgt Jamar zijn eerste politieke mandaat. Door interne conflicten lag de liberale partij in Hannuit aan diggelen. Zes jaar later won Jamar met glans de verkiezingen en sindsdien is hij ononderbroken burgemeester van Hannuit. Ondertussen zette hij ook zijn nationale politieke carrière op het spoor.

Hervé Jamar, minister van Kemels Schieten

Al is de kans dat er over tien jaar nog iets herinnerd zal worden van wat Jamar als minister van Begroting allemaal verwezenlijkt heeft in de regering-Michel bijzonder klein. Zo goed als elke keer dat de man in beeld kwam, was het koekenbak.

Enkele kemels van Jamar:

  • Nadat de fracties van meerderheid en oppositie het op een akkoordje hadden gegooid om de stemming over onder meer de begrotingscontrole toch te laten plaatsvinden terwijl de meerderheid niet in aantal was, gooide Jamar roet in het eten. Hij stoomde door, de oppositie stormde buiten.
  • Jamar moest samen met zijn gezin een deel van zijn kerstvakantie in een bankkantoor in de Franse Alpen doorbrengen omdat er door een sneeuwstorm geen taxi’s reden en alle hotels ook nog eens volgeboekt waren.

‘Ik begrijp al veel van de begroting, maar nog niet alles’

Voor zijn geloofwaardigheid was de aanhoudende stroom flaters allerminst een goede zaak. Want ook in interviews ging Jamar soms uit de bocht. Toen hij begin november in een gesprek met deze krant de deur op een kier zette naar een vermogenswinstbelasting, werd hij prompt teruggefloten door zijn partij.

Maar de uitspraak die hem gegarandeerd tot ver na deze regeerperiode zal blijven achtervolgen, is: ‘Dit is mijn eerste begroting en ik begrijp er al veel van, maar nog niet alles.’ Dat hij die uitgerekend deed op een briefing waarin hij aan journalisten ging uitleggen hoe de begroting precies in elkaar steekt, maakte het extra gênant.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig