Hogere studies aangevat? Zo heb je nieuwe vrienden voor je het weet
Foto: rr
Je bent al ingeschreven sinds maart, hebt zowat elke infodag achter de rug en kijkt al een week nagelbijtend uit naar je eerste lessen. Alleen: daar ken je nog niemand. Hoe pak je dit aan? Naast wie ga je zitten in de aula? En waar moet je het over hebben?

Laten we maar meteen de pink elephant uit de kamer halen: die eerste week is moeilijk voor iedereen. Je bent écht niet de enige die wakker ligt van smalltalk met onbekenden. Hou dat in het achterhoofd als je op pad gaat. Want als je de rest van het academiejaar niet alleen wil spenderen, komt er altijd een moment waarop je zelf iemand zal moeten aanspreken.

Het is weer druk in Leuven

Zorg er allereerst voor dat je niet alleen zit tijdens de eerste les: arriveer niet te vroeg en sluit bij iemand aan. Weet je niet hoe je een gesprek moet aanknopen? Zorg dan dat je een extra pen mee hebt die je kan uitlenen, of dat je tijdens de eerste lessen iets ‘vergeet’. Niet jouw ding? Vraag gewoon info: of je juist zit, waar het volgende vak gegeven wordt, welke cursussen je nog moet kopen….  Voor je het weet, ben je aan de praat.

Luchtige gesprekken met kersverse kennissen kunnen best onhandig verlopen. Daarom nog enkele extra tips. Start met open vragen, zo vermijd je dat je gesprekspartner enkel met ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt.  Geef complimentjes, maar enkel als je ze effectief meent. En wees jezelf, want – dankjewel Pinterest – er zijn anderen genoeg.

studenten staan op straat

Laat je de meeste van je oude vrienden achter in een andere stad? Verhuis dan je hobby mee naar je nieuwe studentenstad. Zo kan je je vriendenkring uitbreiden terwijl je dingen doet waar je gepassioneerd door bent. Neem de eerste weken ook gewoon uitnodigingen aan: dit is niet het moment om hard to get te spelen.

Sla niet meteen in paniek als je de eerste dagen door een onbekende stad rondloopt met studenten die je minder liggen. Je hebt namelijk nog een heel jaar om bij te sturen. Die eerste weken leg je vooral veel nieuwe contacten, daarna groei je naar mensen toe die je echt goed liggen. Daarom onze laatste goede raad op dit vlak: stop de eerste weken je energie in het leggen van verschillende contacten, zodat je effectief kán bijsturen.

ze weten waar studeren om draait

Als je introvert bent, is het niet makkelijk om zelf op mensen af te stappen. Ook op kot kan die drempel soms wat hoog liggen. Zet daarom de eerste dagen je deur vaak open en breng tijd door in de keuken of woonkamer. Zo geef je kotgenoten de kans om jou zelf aan te spreken.

Als je extravert genoeg bent, kan je kotgenoten zelf laten weten dat je aangekomen bent. Maar je kan ook voorstellen om op bepaalde avonden samen te koken of gezelschapspelletjes meebrengen voor de eerste avonden. Op die manier brengen jullie samen tijd door en vermijd je dat jullie pas aan het einde van het academiejaar moeten vaststellen dat jullie eigenlijk heel wat gemeen hadden.