Universiteit Antwerpen reageert op Torfs: ‘Ook dinosauriërs stierven uit’
Rector Paul De Knop van de VUB Foto: BELGA

De universiteiten van Brussel en Antwerpen zijn helemaal niet te spreken over de uitspraken van Rik Torfs. Paul De Knop, de rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), doet de beweringen van zijn collega aan de KU Leuven af als ‘verkiezingsretoriek’. Alain Verschoren van de Universiteit Antwerpen beperkt zich tot de vaststelling dat ‘ook de dinosauriërs ooit uitstierven’.

In de krant De Morgen lanceert Torfs maandag het voorstel om academici bij sollicitaties en promoties een essay te laten schrijven, zoals gebeurt aan de Harvard Business School, in plaats van het aantal publicaties te tellen die ze achter hun naam hebben geschreven. Volgens Torfs komt de kwaliteit van de research in het gedrang door de overdreven publicatiedruk.

‘Het blijkt uit onderzoek van Koen De Backer dat de publicatiedruk an sich niet is toegenomen, wel de aandacht ervoor’, reageert De Knop. ‘Bij de VUB hebben we al langer het belang van publicaties beperkt’, zegt De Knop. ‘Zo kijken wij ook naar de maatschappelijke dienstverlening en de kwaliteit van het onderwijs.’

Herverkozen worden

De rector van de VUB stoort zich enorm aan de toelichting van Rik Torfs in De Ochtend op Radio 1 ‘dat Vlaanderen maar twee topuniversiteiten heeft, de KU Leuven en UGent’. ‘Het is zo dat àlle Vlaamse universiteiten in de belangrijkste top 250-rankings van universiteiten voorkomen’, reageert rector De Knop. ‘Maar de uitspraak van Rik Torfs kadert wellicht in zijn verkiezingsretoriek. Hij wil in 2017 herkozen worden als rector en roept daarom om de haverklap dat alle kwaliteitsvolle studenten naar de KU Leuven moeten komen. De andere - bijvoorbeeld sociaal achtergestelde - studenten zijn dan voor de andere, mindere universiteiten. Ik vind dat een zeer verkrampte houding.’

Romeinse Rijk

Alain Verschoren, de rector van de Universiteit Antwerpen, wil niet uitgebreid reageren op de uitspraken van Torfs, zegt hij in een persbericht. De universiteit wijst er wel op ‘dat één onderzoeksgerichte universiteit per miljoen inwoners de internationale realiteit is’. ‘Bovendien kwam er ooit ook een einde aan de heerschappij van het Romeinse Rijk en aan het tijdperk van de dinosauriërs’, voegt hij er fijntjes aan toe.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig