Dieselschandaal doet Volkswagen op grondvesten daveren
Foto: EPA

De Duitse autobouwer Volkswagen moet door het stof na het schandaal met gemanipuleerde tests van dieselwagens. De verkoop van diesels in de VS is tijdelijk stilgelegd, de beurskoers stort na de bekentenis in elkaar, de EU en de Duitse overheid eisen ook duidelijkheid en ook binnen de raad van bestuur klinkt de roep om opheldering.

Volkswagen moet in de VS honderdduizenden VW’s en Audi’s terug naar de garage roepen. Het gaat om wagens die sinds 2009 gebouwd zijn. De verkoop van nieuwe diesels is zelfs helemaal stopgezet.

De wagens zijn voorzien van technologie die de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt. Omdat dit ten koste gaat van de rijprestaties, installeerde VW software die het mogelijk maakt de uitstootbeperking alleen in te schakelen bij officiële controles. Maar in het dagelijks gebruik zijn de auto’s veel vervuilender dan is toegestaan.

Over de precieze omstandigheden is nog weinig bekend. Zo is nog niet duidelijk of er ook bij modellen van buiten de VS sprake is van manipulatie. De Duitse overheid heeft alvast uitleg gevraagd.

Miljardenboete

De Amerikaanse milieudienst EPA liet dit weekend weten de zaak zeer hoog op te nemen. In het ergste geval dreigen boetes van 18 miljard dollar. Dat zou de grootste boete ooit zijn die aan een autobouwer is opgelegd. Daarbij komt ook nog de niet te meten imagoschade.

‘Vertrouwen terugwinnen’

Intussen gaan meer en meer stemmen op om conclusies te trekken uit de affaire. Bernd Osterloh, voorzitter van de ondernemingsraad, eiste maandag dat de verantwoordelijken rekenschap moeten afleggen. Osterloh geldt als één van de machtigste stemmen binnen Volkswagen, en is lid van de raad van bestuur. ‘We moeten het verloren gegane vertrouwen van de klanten terugwinnen’, zei hij.

Europa

De Europese Commissie hoopt van de Duite autobouwer Volkswagen duidelijkheid te krijgen over het uitstootschandaal dat in de Verenigde Staten losgebarsten is. De Commissie staat over de zaak in contact met VW en met de bevoegde Amerikaanse autoriteiten, maar weet nog niets over mogelijke onregelmatigheden op de Europese markt.

In Duitsland heeft vicebondskanselier Sigmar Gabriel zich intussen zeer scherp over VW uitgelaten. 'Dat dit een ernstig voorval is, is duidelijk', zei hij maandag in Berlijn. 'Maar ik ben er zeker dat het bedrijf de zaak snel helemaal zal opklaren en de mogelijke schade weer goed zal maken.' Gabriel gelooft echter niet dat het voorval de reputatie van de Duitse industrie een knauw zal geven. 'Made in Germany' blijft wereldwijd voor kwaliteit staan, aldus de SPD'er.

Beurskoers crasht

Het schandaal laat inmiddels de beleggers niet onberoerd. Die zien de bui hangen, en dumpen massaal het aandeel. Het aandeel Volkswagen krijgt maandagochtend op de beurs van Frankfurt een dreun van zo’n 20 procent. De val trok ook andere auto-aandelen mee naar beneden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in