Carll Cneut wint Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren
Carll Cneut. Foto: rr

Auteur en illustrator Carll Cneut heeft zondag de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren 2014-2015 gewonnen. De jury eerde zijn oeuvre en noemde Cneuts illustraties bij het sprookje ‘De gouden kooi’ ‘een bewijs van zijn meesterschap’.

De jury is overtuigd dat Carll Cneut met zijn oeuvre grenzen heeft verlegd in de Vlaamse illustratiekunst en zo een belangrijke plaats heeft veroverd binnen de Vlaamse jeugdliteratuur. Bovendien heeft Cneuts werk ‘een bijzondere uitstraling en impact, ook ver buiten Vlaanderen’, luidt het.

‘Het werk van Carll Cneut is een toppunt van verbeeldingskunst in alle betekenissen van dat woord, het heft op vernuftige wijze het onderscheid tussen tekst en illustratie op’, klinkt het lovend.

‘De gouden kooi’ noemt de jury ‘een evenwichtige, dynamische en technisch perfecte compositie. Met bewegingen, kleuren en densiteit vertelt Cneut een verhaal van emoties en drijfveren. Zijn onafgewerkte platen, tekeningen in kinderstijl en morsig geschilder maken gevoelens van onmacht en verlangen concreet en geven ruimte voor een persoonlijke interpretatie.’

‘Een zeer terechte winnaar’, besluit ook Vlaams Cultuurminister Sven Gatz, die de prijs zondag overhandigde tijdens het Eilandfestival in Antwerpen. ‘Zijn composities doen ook een levendig universum vermoeden dat zich buiten de bladspiegel afspeelt. Hij weet constant de fantasie van de lezer te prikkelen. Zijn werk wordt, ook internationaal, heel erg gesmaakt.’