De Wever: vluchtelingenkamp is ‘extreemlinkse activistenpost’
Foto: Photo News

N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever heeft zondag in “Wakker op Zondag” op ATV zwaar uitgehaald naar zijn Brusselse collega Yvan Mayeur (PS). Die zou volgens hem het tentenkamp in het Maximiliaanpark niet willen ontruimen omdat het een ‘extreemlinkse activistenpost’ is. Ook De Wever’s partijgenoot Theo Francken haalt uit naar de opvang van vluchtelingen in het park.

‘Burgemeester Mayeur is volstrekt incompetent’, zegt De Wever. ‘Hij zou het vluchtelingenkamp moeten laten ontruimen, nu er pre-opvang bestaat voor de vluchtelingen in afwachting van hun registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken’. Maar volgens De Wever durft of hij wil het kamp niet ontruimen ‘omdat dat een extreemlinkse activistenpost’ is geworden.

Yvan Mayeur is volgens hem zelfs naar het WTC III-gebouw gegaan met de boodschap dat aangezien de vluchtelingen naar de pre-opvang gaan, de extreemlinkse organisaties er ook een kantoor zouden moeten kunnen openen. Het Rode Kruis, dat de opvang beheert, is hier niet op ingegaan. ‘Dit is puur misbruik van de vluchtelingen voor politiek gebruik. Dat is totaal onverantwoordelijk en incompetent’, aldus Bart De Wever.

‘Situatie misbruikt’

Ook zijn partijgenoot, staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken haalt nogmaals uit naar de situatie in het Maximiliaanpark. Hij stelt zich vragen bij de uithaal van het Burgerplatform over de opvang in het WTC III-gebouw en de toestroom van nieuwe mensen in het tentenkamp in het Maximiliaanpark.

‘Ik kan me moeilijk van de indruk ontdoen dat het Maximiliaanpark wordt uitgebaat door mensen die de situatie misbruiken om te kunnen fulmineren tégen de regering en vooral tégen mij als persoon. Maar dat kan natuurlijk maar een indruk zijn, hé’, schrijft Francken op zondag op zijn Facebook-pagina.

Elodie Franckart van het Burgerplatform ter ondersteuning van de vluchtelingen zei zaterdag dat er extra tenten opgetrokken zijn in het Brusselse Maximiliaanpark, tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken, om nieuwe asielzoekers op te vangen. Volgens Franckart zoeken mensen hun toevlucht tot het tentenkamp omdat de DVZ tijdens het weekend gesloten is, de controle aan de ingang van de pre-opvang in het WTC III-gebouw ontmoedigend werkt en omdat er geen gescheiden slaapzalen zijn.

Dat het Rode Kruis controles voert aan de ingang van de pre-opvang is volgens de staatssecretaris normaal. ‘Moet het Rode Kruis dan iedereen zomaar binnenlaten?’, vraagt Francken zich op Facebook af.

Dat de DVZ tijdens het weekend gesloten is, is volgens Francken geen nieuw gegeven. ‘Mensen die in het weekend toekomen hebben altijd al moeten wachten tot maandagmorgen om asiel aan te vragen, dat is nooit anders geweest.’

Het verwijt dat er geen gescheiden slaapzalen zijn in het WTC III-gebouw, doet Francken af als onzin. ‘Er zijn gescheiden slaapzalen. De drie vrouwen slapen apart.’

‘Regering is van goede wil’

De nieuwe verwijten doen Francken vragen stellen. ‘De regering is echt van goede wil’, zegt de staatssecretaris aan Belga. Daardoor kan hij zich ‘moeilijk van de indruk ontdoen’ dat de situatie in het tentenkamp wordt ‘uitgebuit’ door de uitbaters om te ‘fulmineren tégen de regering en vooral tégen mij als persoon’.

Vorige week vrijdag werd Francken uitgenodigd voor een bezoek aan het tentenkamp. ‘Maar op het laatste moment is het bezoek geannuleerd en verplaatst naar later omdat mijn veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Daarna heb ik er niets meer van gehoord’, besluit Francken.