Tsipras: ‘Duidelijk mandaat gekregen’
Tsipras en Panos Kamenos Foto: rr

De linkse partij Syriza heeft, in tegenstelling tot de voorspellingen, de parlementsverkiezingen in Griekenland met duidelijk verschil gewonnen. De partij van Alexis Tsipras gaat met 35,5 procent van de stemmen de conservatieve concurrentie van Nea Dimokratia duidelijk vooraf. ND-voorzitter Evangelos Meimarakis heeft de nederlaag van zijn partij al toegegeven.

De conservatieve partij Nea Dimokratia bleef, met 99.5 procent van de stemmen geteld, op 28.1 procent steken. De voorspelde nek-aan-nekrace is aldus uitgelopen op een verschil van ruim zeven procentpunt.

Zondagavond meldde Syriza dat het opnieuw een regering zal vormen met de rechts-populistische Onafhankelijke Grieken. Voor een regering zonder partner(s) komt Syriza, ondanks de vijftig extra zetels (van de 300) voor de winnaar, immers nog enkele zetels tekort.

'Duidelijk mandaat'

'Het Griekse volk heeft ons een duidelijk mandaat gegeven om in binnen- en buitenland voor de trots van onze mensen te vechten', verklaarde Syriza-partijleider Tsipras in zijn overwinningsspeech in Athene. Tsipras benadrukte dat er Griekenland nog moeilijke tijden te wachten staan, onder meer als gevolg van het opgelegde besparingsprogramma. Er zijn geen 'magische' oplossingen om uit te crisis te komen, zo klonk het. 'Maar we zullen de zwakkere groepen beschermen.'

Tsipras bevestigde tijdens zijn speech ook dat hij de coalitie met de nationalistische Onafhankelijke Grieken (Anel) zal voortzetten. 'We zullen onze krachten verenigen. We zullen samen verder doen', verklaarde hij. Na de de vorige Griekse parlementsverkiezingen, in januari, had diezelfde coalitie ook al het land bestuurd.
 

 

Premier Tsipras schreef nieuwe verkiezingen uit nadat zijn partij hopeloos verdeeld raakte over het steunplan voor het land. Het was voor de tweede keer in negen maanden tijd dat bijna tien miljoen Grieken een nieuw parlement mochten kiezen. Daarbij kwam ook nog het referendum over het steunplan van begin deze zomer. En dat heeft zich gewroken bij de opkomst zondag: amper 55 procent van de stemgerechtigden hebben zondag een bolletje gekleurd.

Geen absolute meerderheid

Na de twee tenoren, Syriza en ND, volgt op ruime afstand het extreemrechtse Gouden Dageraad met ongeveer 7 procent. Vermoedelijk zullen in het nieuwe Griekse parlement zeven partijen vertegenwoordigd zijn, want ook het centrumlinkse PASOK, de communistische KKE, het sociaalliberale To Potami en de Onafhankelijke Grieken hebben de kiesdrempel van drie procent genomen. De van Syriza afgescheurde Volkseenheid dreigt echter, net als de Unie van Centristen, die drempel niet te overschrijden.

Uitgedrukt in zetelaantal behaalt Syriza 145 zetels (95 + 50), ND 75 en Gouden Dageraad 18. Pasok zal 17 zitjes bezetten en de KKE 15.

'Een belangrijke boodschap aan Europees links'

Hoewel de verkiezingen zondag weinig tot geen effect kunnen hebben op het door de EU aan Athene opgelegde beleid, bestempelde Syriza de verkiezingszege zondagavond euforisch als een 'boodschap aan Europa dat de linkse krachten aanwezig zijn en dat zij in de toekomst een verschil kunnen en zullen maken'.

Ook de Franse president François Hollande pikte een graantje van het Syriza-succes mee door de zege te interpreteren als 'een belangrijke boodschap aan Europees links'.

Verdeeld

Bij de vorige verkiezingen in januari had Syriza nog 36,3 procent van de stemmen gehaald - goed voor 149 zetels op 300 - dankzij de belofte om een einde te maken aan het harde besparingsbeleid. Maar in juli heeft Tsipras na zes maanden onderhandelen met de eurolanden uiteindelijk toch een nieuw besparings- en hervormingsprogramma moeten slikken, in ruil voor 86 miljard euro aan financiële steun.

Die opvallende bocht vormt de rechtstreekse aanleiding voor deze vervroegde verkiezingen. Tsipras kreeg het nieuwe noodprogramma dankzij de steun van de andere partijen vlot door het parlement, maar zijn eigen Syriza raakte verdeeld en de premier verloor zijn meerderheid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig