Wall Street van slag door analyse Fed
Foto: AP

De Amerikaanse beurzen verloren vrijdag verder terrein. De somberder economische vooruitzichten die de Amerikaanse centrale bank ervan hebben overtuigd dat een renteverhoging deze maand te vroeg zou komen, hadden net als donderdag hun weerslag op de aandelenhandel.

De Dow-Jonesindex ging het weekeinde in met een verlies van 1,7 procent op 16.384,79 punten. De bredere S&P 500 daalde 1,6 procent tot 1958,08 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,4 procent omlaag naar 4827,23 punten.

De Federal Reserve besloot donderdag de rente nog niet te verhogen, gezien de recente onrust op de financiële markten rond met name China. President Janet Yellen zei dat die de economische groei zouden kunnen afremmen. Daarmee wakkerde zij een vrees die onder beleggers al langer leeft, verder aan.

Farmaciegigant Merck was de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 3,4 procent. De bank Goldman Sachs en de fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw Caterpillar volgden met koersdalingen rond de 3 procent.

Bovenaan de Dow stond technologiereus Apple. De maker van gadgets als de iPhone en iPad verloor altijd nog 0,4 procent, net als Procter & Gamble, het bedrijf achter bekende consumentenmerken als Gillette, Head & Shoulders, Oral-B, Ariel en Pampers.

Coca-Cola liet weten dat het op een fiscale naheffing kan rekenen die kan oplopen tot 3,3 miljard dollar (2,9 miljard euro). Volgens de Amerikaanse belastingdienst heeft de frisdrankmaker in de jaren 2007 tot en met 2009 te weinig belasting afgedragen. Het aandeel zakte 1 procent.