Rusland: 'Russische activiteiten in Syrië zijn defensief van aard'
Sergej Lavrov (links) en John Kerry (rechts) in maart van dit jaar Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama wil gesprekken met Rusland aangaan over de strijd tegen Syrië. Dat meldde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Kort daarop volgde een eerste telefoongesprek.

Precies een week nadat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de Verenigde Staten opriep de krachten te bundelen in de strijd tegen Syrië, heeft Obama gereageerd. Hij gelooft dat een militair overleg over de situatie belangrijk is, aldus zijn minister John Kerry. Een Russische reactie bleef niet lang uit.

50 minuten

Daarop volgde een telefonisch overleg tussen de Amerikaanse minister van Defenie, Ashton Carter, en zijn Russiche collega, Sergej Shoigu. 'De militaire activiteiten zijn defensief van aard', had Shoigu gezegd. Dat meldde een Amerikaanse officiële instantie na een telefoongesprek van 50 minuten. 'Hij zei dat de Russische activiteiten bedoeld waren om de inzet voor de Syrische regering te respecteren.' De VS maken zich echter al langer zorgen over de aanwezigheid en aanpak van Rusland in Syrië, maar gezien de grote strijdmacht van het Russische leger, kan Amerika niet meer om het land heen.

Aanwezigheid Assad

Beide landen zijn momenteel militair actief in Syrië. Vorige week zei Lavrov dat een samenwerking tussen de twee landen ‘onbedoelde incidenten’ moet vermijden. Rusland steunt het Syrische leger van president Bashar al-Assad, onder meer met de levering van wapens en gevechtsvliegtuigen, terwijl westerse mogendheden, waaronder de VS, net eisen van Assad dat hij zich uit de strijd terugtrekt. Zijn aanwezigheid bemoeilijkt een oplossing voor het conflict. Dat Rusland het leger van Assad voorziet van middelen, stoot de Amerikanen dus tegen de borst.

‘Onze focus blijft liggen op het vernietigen van IS én op een politiek akkoord voor Syrië’, zei John Kerry vrijdag in Londen, tijdens een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van de Arabische Emiraten, Abdullah bin Zayed. ‘We geloven niet dat dat laatste bereikt kan worden zolang Assad aanwezig is.’ Voor de volgende stappen die in Syrië gezet zullen worden, hoopt Obama tijdens een gesprek met Rusland uit te maken wat de verschillende opties.

De verwijten van het Westen wees president Assad recent nog van de hand in een zeldzaam interview met enkele Russische media.

Buitenlandjournalist Ine Roox analyseerde recent nog het conflict in Syrië.