Vlaamse regering mikt op 100.000 groene wagens in 2020
Foto: Photo News

De Belgische automobielfederatie Febiac steunt de ambitie van de Vlaamse regering om tegen 2020 100.000 groene wagens te laten rondrijden in Vlaanderen. De organisatie noemt die plannen “ambitieus maar haalbaar”, op voorwaarde dat het plan goed ondersteund wordt door bijvoorbeeld fiscale en niet-fiscale maatregelen.

De Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 100.000 groene wagens rondrijden in Vlaanderen. Concreet mikt de regering op 60.500 elektrische wagens en 40.000 voertuigen op aardgas (CNG). Om dat doel te realiseren is een drastische uitbreiding van de laad- en tankinfrastructuur nodig. Hoe de regering die uitbreiding wil realiseren, zal uitgestippeld worden in een actieplan dat de regering tegen eind november plant. Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) vrijdag bekendgemaakt.

Febiac schaart zich achter de plannen van de Vlaamse regering. De federatie noemt ze ambitieus maar toch haalbaar. “De vooropgestelde doelstellingen (60.500 elektrische en 40.000 CNG-wagens tegen 2020) zijn haalbaar indien deze ambities omgezet worden in een doeltreffend en pragmatisch ondersteuningsbeleid. Uiteraard moeten fiscale impulsen daar deel van uitmaken maar net zo goed niet-fiscale zoals in veel andere landen”.

Febiac is het er ook mee eens dat er niet alleen moet gekeken worden naar fiscale ondersteuning van groene wagens, maar dat er ook werk moet gemaakt worden van de nodige tank- en laadinfrastructuur. De organisatie wijst ook op de nood aan promotie- en informatiecampagnes en wil daar gerust aan meewerken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in