Francken en Jambon gaan praten met burgemeesters over extra opvangplaatsen
Theo Francken Foto: BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gaan volgende week praten met de burgemeesters van gemeenten waar opvangplaatsen voor asielzoekers worden voorzien. Dat heeft Francken vrijdag verklaard na afloop van de ministerraad. Francken begrijpt dat een aantal burgemeesters niet altijd enthousiast reageren op de komst van de asielzoekers, 'maar een buitengewone situatie vereist buitengewone maatregelen'.

De ministerraad boog zich vrijdag opnieuw over het asieldossier - meer concreet over de spreiding van de opvangplaatsen voor asielzoekers. Vorige week zette de ministerraad het licht op groen voor 8.000 extra plaatsen. Daarvan worden er 5.000 gezocht via een openbare aanbesteding. De overige 3.000 plaatsen komen op nieuwe sites en op bestaande locaties die worden uitgebreid.

Vorige week werden Leopoldsburg (Moorslede), Lanaken en Namen geciteerd. Daar werden respectievelijk 500, 120 en 400 plaatsen voorzien. Vrijdag stond de verdeling van de andere plaatsen op de agenda, net als de verdeling van 520 bijkomende opvangplaatsen en nog eens 600 extra plaatsen die begin september werd beslist. Volgens staatssecretaris Francken werden alles samen 3.520 plaatsen uitgedokterd, het leeuwendeel op militaire faciliteiten.

Daarbij horen Koksijde (400) en Lombardsijde (300). Vanuit beide gemeenten werd al misnoegd gereageerd op het nieuws, dat donderdag uitlekte. Andere locaties zijn Weelde (500), Brussel (1.000) en een nader te bepalen locatie (300), maar ook Sint-Niklaas (250 extra) en Sijsele (100 extra voor in totaal maximum 500 plaatsen). Voorts worden 250 plaatsen verspreid over Vilvoorde, Doornik en Houthalen-Helchteren.

Bezorgd is Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde, over de militaire basis in Koksijde. Vlakbij het opvangcentrum zijn onder meer opslagplaatsen van wapens. 'Dan zet je de kat bij de melk.' De militairen van de kazernes zelf maken zich daarentegen geen zorgen: 'Die mensen zullen helemaal niet in de kazerne kunnen komen.'

'Ik ben zelf burgemeester'

De staatssecretaris zei respect te hebben voor de burgemeesters - 'ik ben zelf burgemeester' -, maar voegt er aan toe dat 'de kazernes liggen waar ze liggen'. Wel wil hij zo snel mogelijk met zijn partijgenoot Jambon met de burgemeesters gaan praten. 'Zij zitten met een aantal vragen, zoals over de veiligheid', luidde het.