Sovjetmonument zet relaties Rusland en Polen onder hoogspanning
Foto: AP

De demontage van een oorlogsmonument in Polen zet de diplomatieke betrekkingen met Rusland onder hoogspanning. Het Kremlin riep de Poolse ambassadeur op het matje en dreigt met ‘ernstige gevolgen’.

In de Noord-Poolse stad Pieniezno werd een borstbeeld van generaal Danilovitsj Tsjernjachovski van het Rode Leger verwijderd. De burgemeester had die keuze gemaakt uit symbolische overwegingen voor de 76ste verjaardag van de inval van de Sovjets in Polen.

Uit protest riep Buitenlandse Zaken in Moskou de Poolse ambassadeur op het matje, schreven enkele kranten vrijdag.

Ook vanuit de Russische ambassade in Polen kwam een verontwaardigde reactie: de ontmanteling van het monument wordt een daad van ‘blasfemie’ genoemd. De Russen spreken van een regelrechte ‘oorlog’ tegen monumenten van Sovjetsoldaten en dreigen met ‘ernstige gevolgen’.

Tsjernjachovski, bij zijn benoeming de jongste generaal van het Sovjetleger, sneuvelde in februari 1945 in de toen Oost-Pruisische stad toen een Duitse mortiergranaat op zijn voertuig insloeg. De van 1970 daterende, bronzen buste van de generaal zal waarschijnlijk overgedragen worden aan Rusland.