Tel uw geld: zo zit je als student nooit met een lege portefeuille
Foto: photo news
Voor het eerst op kot? Eindelijk kun je écht je leven indelen zoals je het wil. Maar naast dat naar de lessen gaan, studeren, koken en uitgaan komt wel een hele nieuwe verantwoordelijkheid: je moet ook je budget onder controle houden. Niet eenvoudig, maar met deze tips kom je al een heel eind.

Wat kost dat, studeren?

Om er snel even op te wijzen dat het wel degelijk om een grote verantwoordelijkheid gaat: vorig academiejaar raamde het Centrum voor Budgetadvies en -Onderzoek de jaarlijkse kosten voor een kotstudent op zo'n 12.000 euro, en voor een pendelaar op 7.600 euro. Kortom: op kot gaan kost zo'n 1.000 euro per maand, of 230 euro per week, pendelen 'slechts' 145 euro. 

Waar geef je dat geld aan uit?

Veel van die kosten zijn eigenlijk perfect voorspelbaar. Zo zijn de woonkosten alleen al zijn zo'n 4.000 euro. Ook voor maandelijks terugkerende kosten als telecom, gas en elektriciteit kun je beter al op voorhand het nodige budget vrijmaken, als die tenminste niet in de huur zijn inbegrepen. 

Daarbij komen nog een reeks kosten die al op voorhand moeten betaald worden. Daaronder valt het inschrijvingsgeld, en voor wie pendelt ook het treinabonnement. Ook de aankoop van een nieuwe computer moet daar eventueel bij. En aan het begin van het academiejaar zul je ook een heel pak boeken moeten kopen.

Grosso modo zijn die voorspelbare en niet te ontkomen kosten dus als kotstudent al goed voor zowat de helft van de jaarlijkse kosten. 

Wat blijft er dan nog over voor tijdens de week?

Maar dat is dus allemaal een deel dat je niet écht zelf onder controle hebt, eens je aan de opleiding begonnen bent. Wat blijft er dan wel nog over: algemene kosten als kleding, verzorging, voedsel en ontspanning. Als je hiervoor de helft van het jaarbudget reserveert, dan kom je aan een bedrag van ruim 100 euro per week - niet niets.

Voor eten voor een kotstudent raamt Cebud het totaal op zo'n 2.000 euro per jaar, of 40 euro per week. Tel daarbij de kosten voor uitgaan, en je hebt een zicht op wat je in een 'gewone' week nodig zult hebben. Maar: dat bedrag is erg persoonsgebonden. Maar je hebt het natuurlijk wel zelf in de hand om je budget niet te overschrijden. 

  • Maak een eerlijke balans op van waarover je beschikt voor die week: een deel van je inkomsten waarvoor je als jobstudent hebt gewerkt, een bijdrage van je ouders, een overschot van de vorige week...
  • Overschat niet wat je hebt. Als je de gewoonte hebt om met een bankkaart te betalen moet je uiteraard ook regelmatig je bankrekening bekijken.
  • Probeer in te schatten welke dagen 'duurder' worden. Als je bijvoorbeeld op maandag boodschappen doet, en op donderdag wil uitgaan, trek je voor die dagen best iets meer dan gemiddeld uit. Als je op vrijdag weer huiswaarts trekt, kun je hiervoor wat minder voorzien.
  • Heb je bijvoorbeeld een nieuwe Go-pass nodig? Of is het écht tijd om nieuwe winterkleren te kopen? Hou er rekening mee dat dergelijke uitgaven een flinke hap uit je budget nemen. Hou dat geld dus best aan de kant. En wacht ook niet tot het eind van de week om die zaken aan te kopen. Als je even vergeet waarvoor je dat geld aan de kant hield, heb je een probleem.

Als je echt helemaal nog nooit zelf verantwoordelijk bent geweest voor je budget, dan kan het een goed idee zijn om op zijn minst de eerste weken eens een huishoudboekje bij te houden: je noteert dan hoeveel middelen je hebt, en waar je geld naartoe gaa. Het helpt je zeker een beter zicht te krijgen van waar je al dan niet te veel geld aan uitgeeft. Wie daar echt niet in slaagt, kan hier uiteraard voor op apps als Ynab terugvallen. 

En als je er dan nog niet raakt?

Kom je echt niet rond? Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om meteen een stevig verschil te maken in je budget.

  • Het is nog niet te laat om een studietoelage aan te vragen voor dit academiejaar. Of je in aanmerking komt, kun je uitvissen op de site van de Vlaamse overheid. Maar het uitzoeken is sowieso een goede zaak: Afhankelijk van de leefsituatie kan zelfs een jaarinkomen van 64.215,76 euro nog steeds recht geven op een bijlage.
  • Zoals in het begin aangegeven: de kosten voor pendelen zijn duidelijk lager dan die voor op kot gaan. Maar die keuze heb je voor dit academiejaar wellicht al gemaakt. 
  • Voor wie pendelt is het openbaar vervoer duidelijk veel goedkoper dan een wagen. Het Cebud raamt het verschil op zo'n 3.000 euro per jaar. Voor studenten zijn er namelijk aangepaste formules
  • Besparen op eten? We verwijzen je graag naar onze zuinige kooktips van vorig academiejaar. 
  • Je bent student, en hebt dan ook een studentenkaart. Aarzel niet die te gebruiken: het levert je op veel plaatsen korting op. Niet alleen in het uitgaansleven, maar ook vaak bij het aankopen van studiemateriaal. Je vraagt dit het best in elke winkel.
  • Uiteraard kun je ook als jobstudent wat bijverdienen. Je hebt in principe recht op hetzelfde loon als je collega's die dezelfde functie uitoefenen. Staar je echter niet blind op het loon: je blijft tenslotte student. Maak vooral voor jezelf uit of het werk dat je wil of kan doen wel te combineren valt met je studies. 
Zelf nog tips over hoe je als student je budget onder controle houdt? Deel ze in de reacties (rechts boven) of op twitter via #dsfirstweekproblems.