Wouter Deprez: ‘Water zien waar er geen is, noemen ze een fata morgana’
Joke Schauvliege Foto: BELGA
Voor de tweede keer haalt cabaretier Wouter Deprez op Facebook hard uit naar minister Schauvliege. Die kwam in Terzake terug op een open brief waarin Deprez de uitbreidingsplannen van het transportbedrijf Essers in Genk aankloeg.

Op 15 september plaatste Wouter Deprez een open brief op zijn Facebookpagina om de uitbreidingsplannen van het transportbedrijf Essers aan te klagen. ‘Essers wil opnieuw 11 hectare natuurgebied kappen om te kunnen uitbreiden’, schrijft Deprez. ‘Twee jaar geleden moest het eeuwenoude Ferrarisbos in Wilrijk er al aan geloven. Wat blijkt nu? Dat terrein ligt nog altijd braak en de 250 beloofde jobs zijn er nooit van gekomen.’

Hij plaatst zich daarmee lijnrecht tegenover het kabinet van minister Schauvliege: ‘De overheid is eigenaar van de grond in Genk’, schrijft Deprez. ‘Op dit moment wordt de bestemming van de Zonhoverheide gewijzigd van een natuurgebied naar een bedrijvenzone. Daarna zal de grond verkocht worden aan het transportbedrijf.’ Hij verwijst ook naar een recente kaart van het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bos Onderzoek, waarop de hoge natuurwaarden van het terrein af te lezen zijn.

Werkzekerheid veiligstellen

‘Wat Wouter Deprez zegt, is niet correct’, reageerde Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw donderdagavond in Terzake. ‘Transportbedrijf Essers wil de werkgelegenheid in Vlaanderen veiligstellen.’ Ze beargumenteerde dat het kappen van het bos noodzakelijk was voor de uitbreiding van het bedrijf, omdat het een ‘watergebonden’ bedrijf is dat enkel kan uitbreiden in een gebied waar water aanwezig is.

‘Dat was het moment dat ik doorkreeg dat minister Schauvliege het dossier Essers gewoon niet kent’, concludeert Deprez op Facebook. ‘Op die plaats is geen water aanwezig. En de activiteit waarvoor Essers wil uitbreiden is net niét watergebonden.’ Hij besluit: ‘Water zien waar er geen is, noemen ze een fata morgana of een hallucinatie’

Het kabinet Schauvliege gaf de foute communicatie van minister Schauvliege in verband met het dossier vrijdag toe in een reactie: de activiteit waarvoor Essers wil uitbreiden is inderdaad niet watergebonden. De belangrijkste alternatieve locaties voor de uitbreiding waren wel watergebonden, en kwamen daardoor niet in aanmerking.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig