Kroatië dreigt ermee al het grensverkeer stil te leggen als de vluchtelingencrisis aanhoudt. Het land kan en zal deze last niet langer aanvaarden, zei premier Zoran Milanovic. Communicatie met Hongarije, dat inmiddels alweer 3.000 vluchtelingen via Kroatië binnenkreeg, ontbreekt.

Kroatië liet sinds woensdag al meer dan 4.000 vluchtelingen Hongarije binnenkomen, dat zegt een woordvoerder van de Hongaarse regering. En daar lijkt het voorlopig ook niet bij te blijven. Kroatië heeft toegestaan dat treinen en bussen de Hongaarse grens bereiken, zonder vooraf met zijn buurland te overleggen, klinkt het. Van een georganiseerd vluchtelingentransport richting West-Europa lijkt geen sprake te zijn.

'Zonder enig overleg zijn er duizend migranten met de trein naar Magyarboly gebracht', zegt regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs vrijdag in de Hongaarse grensplaats Beremend. De veertig Kroatische politiemensen die de trein begeleidden, werden ontwapend en de treinbestuurder werd gearresteerd, zo deelde de woordvoerder nog mee. Dat wordt echter door Kroatië ontkend: het zou om een vooraf besproken overdracht gaat en alle politieagenten zouden inmiddels teruggekeerd zijn, aldus politiewoordvoerster Jelena Bikic.

De Kroatische overheid had vrijdagnamiddag ook een twintigtal bussen met vluchtelingen naar de Hongaarse grensovergang van Beremend gebracht. Aan de Hongaarse kant van de grens stonden bussen klaar, wat erop leek te wijzen dat de vluchtelingen op een georganiseerde manier naar Oostenrijk zouden worden gebracht. 'De doorgang naar het westen is geopend', zo schreven Kroatische media.

Maar volgens de Hongaarse media dienden de bussen om de asielzoekers naar opvangplaatsen in het westen van Hongarije te brengen. Een eerste bus is vrijdagavond al aangekomen in het opvangcentrum Vamosszabadi, vlakbij de stad Gyro, zo meldt de lokale website kisalfold.hu.

17.000

Nadat Hongarije maandag zijn grens met Servië had afgesloten, kondigde de premier van Kroatië, Zoran Milanovic, aan dat de vluchtelingen via Kroatië mochten doorreizen naar de EU. Hij ging er immers toch van uit dat ze in Kroatië geen asiel wilden aanvragen en hij ze dus ook niet hoefde te registreren. ‘Kroatië is klaar om deze mensen te ontvangen en te begeleiden naar waar ze willen gaan, wat uiteraard Duitsland of Scandinavische landen zijn’, verklaarde hij aan het parlement.

Maar sinds woensdag bereikten al zo’n 17.000 mensen de Kroatisch-Servische grens. 17.069 om precies te zijn, maar dat aantal loopt elk uur op. De Kroatische autoriteiten waren op de enorme toevloed niet voorbereid. Donderdagavond sloot het land zeven van de acht grensovergangen, ‘tot nader order’. Het is volgens de minister van Binnenlandse Zaken maar een kwestie van tijd voordat al het grensverkeer wordt gesloten.

Slovenië

Slovenië zegt dat het de mogelijkheid van een 'gang' wil overwegen, nu Kroatië het hoofd amper boven water kan houden. Dat zei premier Miro Cerar vrijdag. 'Als de druk te groot wordt, zullen we zeker de mogelijke gangen bespreken met de betrokken landen', zei Cerar tijdens een persconferentie, toen hij de vraag kreeg. 'We zijn in overleg met de buurlanden.'

Hongarije

4.000 van de 17.000 migranten gingen inmiddels al de Hongaarse grens over, volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostojic. Volgens de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken, Vesna Pusic, zou er een akkoord zijn met Hongarije over het toelaten van 'zwakke' migranten. Ook zou de premier met de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan de telefoon overeengekomen zijn dat het probleem aan de buitengrenzen van de EU moet opgelost worden, klinkt het vanuit de regering.

Maar vanuit Hongarije wordt dat nieuws niet bevestigd. Peter Szijjarto, minister van Buitenlandse Zaken, ontkende dat er sprake was van ook maar enig akkoord met Kroatië. Hij beschuldigt de Kroatische regering ervan de migranten aan te moedigen om de grens illegaal over te steken. In tegenstelling tot wat ze beweren, hebben de ministers van Binnenlandse Zaken geen overeenkomst bereikt, klonkt het vrijdag. 'Van een dergelijk akkoord is geen sprake.'

'Geen hotspot voor migranten'

Tijdens een persconferentie vrijdagmiddag zei de Kroatische premier dat zijn land de last van duizenden migranten niet meer kan en wil aanvaarden, noch hen wil registreren en hen opvangen. ‘We kunnen deze mensen niet langer registreren en opvangen’, zei Milanovic op een persconferentie. ‘Ze zullen eten, water en medische hulp krijgen, en dan kunnen ze voortgaan. De EU moet weten dat Kroatië geen ‘hotspot’ van migranten gaat worden. We hebben een hart, maar we hebben ook een hoofd.’

De premier heeft de Veiligheidsraad van het land samengeroepen. Hij zei dat het tijd is om de crisis anders aan te pakken.